Lopend Vuur: Schoolzwemmen moet weer verplicht worden

© Remko de Waal/ANP
Jaarlijks verdrinken kinderen en ook volwassenen in ons land omdat ze niet kunnen zwemmen. Niet iedereen krijgt zwemles of heeft zwemles gehad. Volgens de meest recente CBS-cijfers verdronken in 2017 in Nederland 86 mensen.
Vandaag start daarom de Nationale Maand van de Zwemveiligheid, waarmee aandacht gevraagd wordt voor het belang van zwemveiligheid. Daarbij is het hebben van alleen zwemdiploma A vaak niet voldoende.
Vroeger was schoolzwemmen -het krijgen van zwemles onder schooltijd- heel gewoon. Omdat gemeenten en scholen die kosten moesten dragen, zijn die lessen in de loop der jaren in veel plaatsen verdwenen. Heden ten dage zijn er nog maar een paar gemeenten in ons land die het aanbieden aan scholen.
Moet in een waterland als Nederland het schoolzwemmen een vast onderdeel van het lespakket worden? Voor leerlingen (en hun ouders die het wellicht niet kunnen betalen) is het zwemonderwijs dan gratis. Of ligt de verantwoordelijkheid om te leren zwemmen bij de ouders?

Praat mee

Geef je mening en toelichting op onze facebookpagina of via 050-3188288.

Paasvuren

De vraag of paasvuren voor te veel overlast zorgen, leidde gisteren tot een nek-aan-nekrace. 52 procent van de stemmers op het Lopend Vuur van gisteren vond van niet, 48 procent van wel. In totaal brachten 5468 mensen hun stem uit.