Brandwondencentra waarschuwen: 'Lachgas kan leiden tot levenslange littekens'

Het vullen van ballonnen met de partydrug lachgas kan leiden tot ernstig bevriezingsletsel. Daarvoor waarschuwen de brandwondencentra in Groningen, Beverwijk en Rotterdam.

De afgelopen weken liepen veertien personen verwondingen op die overeenkomen met tweedegraads en derdegraads brandwonden. Drie daarvan belandden in het Martini Ziekenhuis. Lachgas heeft een temperatuur van -60 graden.

'Het publiek moet weten dat gebruik van het ogenschijnlijk 'onschuldige' lachgas kan leiden tot levenslange littekens door bevriezingsletsel', stelt Ymke Lucas van het Brandwondencentrum Rotterdam.

Littekens op de benen

Volgens Lucas zijn in Rotterdam meerdere patiënten binnengebracht die verwondingen hadden aan de benen. 'Het bevriezingsletsel wordt veroorzaakt door het klemmen van de tank met lachgas tussen de benen tijdens het bijvullen van de ballonnen.

Als het gas op de broek of benen wordt gemorst, kan dat zorgen voor ernstige brandwonden. Volgens brandwondenarts Sonja Scholten moesten alle slachtoffers in het Martini Ziekenhuis een huidtransplantatie ondergaan.

Na het inademen van het lachgas raakt men tijdelijk in een korte sterke roes en ligt de pijngrens hoger. Bij een aantal gevallen hadden de mensen die de ballonnen vulden ook zelf de partydrug gebruikt. Zij hadden niet door dat de tank tussen hun benen zo koud werd dat het letterlijk invriest in de huid en diepe wonden veroorzaakt.

Lees ook:

- Oldambt wil duidelijkheid over drank- en drugsgebruik
- Oldambtster politie focust zich meer op aanpak lachgasgebruik

Meer over dit onderwerp:
GRONINGEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws