'Vergunning voor nieuwe Aldi in Delfzijl terecht geweigerd'

Projectontwikkelaar Progres mag geen Aldi bouwen op de locatie van steenfabriek Hijlkema in Delfzijl. De gemeente heeft dit terecht geweigerd. Dat heeft de Raad van State besloten.

De Brabantse vastgoedbezitter wil de oude steenfabriek aan de Weg naar den Dam slopen om daar een supermarkt met parkeerterrein te bouwen. Progres dacht dat kon, omdat de gemeente het pand niet zou beschermen in het bestemmingsplan.

Karakteristiek pand

De oude steenfabriek viel echter onder een provinciaal sloopverbod voor karakteristieke panden in het aardbevingsgebied. Een uitzondering hierop is instortingsgevaar. Als een pand dreigt in te storen, mag het wel gesloopt worden. Volgens de Raad van State is dat bij de fabriek niet het geval.

Miljoenenclaim

Progres RE Invest uit Maarheeze heeft nog wel een schadeclaim van 7,2 miljoen euro klaarliggen, zo bleek vorige week. De gemeenteraad praat volgende week over een nieuw bestemmingsplan. Daarin staat onder meer dat er op de plek van de steenfabriek geen supermarkt mag worden gebouwd. Als de raad daarmee instemt, dient Progres die claim in.

Wethouder IJzebrand Rijzebol (CDA) liet vrijdag al weten zich daar geen zorgen over te maken, omdat het juridisch goed is dichtgetimmerd.

Lees ook:

- Delfzijl hangt schadeclaim van 7,2 miljoen boven het hoofd
- Projectontwikkelaar eist sloop oude steenfabriek voor komst Aldi
- Geen Aldi op plek oude steenfabriek

Meer over dit onderwerp:
DELFZIJL
Deel dit artikel:

Recent nieuws