Instellingen

ESD: 'Dwangsom provincie Groningen ongegrond en voorbarig'

© Janny Hofman
Het Farmsumer chemiebedrijf ESD-SIC vindt de beslissing van de provincie Groningen om het bedrijf een dwangsom op te leggen 'voorbarig en onvoldoende onderbouwd'.
De provincie stelde dinsdag een ultimatum: binnen acht weken moet het bedrijf de uitstoot van kankerverwekkende SiC-vezels stoppen. Als dat niet gebeurt, volgt een boete van 250.000 euro per overtreding met een maximum van 750.000 euro.

Volgens vergunning

Volgens ESD voldoet het aan de vergunningsvoorwaarden binnen de Europese Richtlijn. Het Farsumer bedrijf stelt dat uit geen enkel onderzoek is gebleken dat de hoeveelheid aangetroffen vezels de wettelijke grens overschreden.
Uit onderzoek van TNO is echter gebleken dat de uitstoot van SiC-vezels boven de norm kan komen, zeker tijdens stofexplosies, zogenoemde blazers. Sinds 1 april gelden strengere regels voor de uitstoot van die vezels. De GGD kan daardoor niet uitsluiten dat omwonenden aan te hoge waarden worden blootgesteld.
ESD laat juridisch onderzoeken welke gevolgen deze uitspraken hebben, 'mede in het belang van de continuïteit van haar bedrijf en daarmee de werkgelegenheid voor haar medewerkers en haar omgeving', zo laat het bedrijf weten.

Meten is weten

Directeur Richard Middel zegt dat gevaren voor de volksgezondheid moeten worden voorkomen. 'Wij betreuren deze situatie. We willen dit daarom tot het uiterste laten onderzoeken.'
De blazers zijn volgens ESD inherent aan het productieproces, waar dan ook ter wereld. Om die reden is het vergund. Het bedrijf verricht onderzoek om te kijken hoe het aantal blazers en de intensiteit ervan teruggebracht kan worden.

Vier blazers

Bij ESD waren afgelopen week vier blazers. De stofexplosie van afgelopen zondagavond was van de hoogste categorie. Naar aanleiding van deze serie blazers vroegen de SP en de Partij voor het Noorden in Provinciale Staten een spoeddebat aan. De PvdA stelde Kamervragen.
ESD-SIC produceert siliciumcarbide, een slijpmiddel dat bijvoorbeeld in schuurpapier wordt verwerkt. Dat gebeurt in overdekte ovens in de buitenlucht. Soms bezwijkt de overdekking, met een stofwolk - een 'blazer' - als gevolg.
'Blazers' bestaan uit zand en petroleumcokes. Nu blijkt dus dat er ook vezels van siliciumcarbide in de omgeving zijn gevonden.
Lees HIER de complete verklaring van ESD-SIC.