Welzijnsorganisaties Westerwolde fuseren: 'Het gaat om de inwoners'

De twee welzijnsorganisaties in de gemeente Westerwolde gaan per 2020 fuseren. Stichting Rzijn en Stichting Welzijn Bellingwedde gaan dan samen.

'We willen met één welzijnsorganisatie zaken doen als gemeente', zegt wethouder Wietze Potze (PvdA). 'Die organisatie moet ook op de schaal van onze gemeente kunnen werken. Vandaar dat we de twee organisaties samen willen laten gaan.'

Twee miljoen per jaar

De gemeente geeft twee miljoen per jaar uit aan welzijnswerk. Onder dat werk vallen onder andere jongeren- en ouderenwerk. Met de twee miljoen moet minstens 80% van de werkzaamheden van de nieuwe stichting, die mogelijk Stichting Welzijn Westerwolde gaat heten, ingevuld worden.

Door de constructie kunnen andere organisaties straks geen aanspraak meer maken op het uitvoeren van welzijnswerk in Westerwolde. 'We zijn tot de conclusie gekomen dat je het welzijnswerk beter niet kunt aanbesteden. Dan krijg je namelijk iedere keer discussies, en moet je opnieuw aanbesteden', zegt Potze.

Vertrouwen

Ook draait die keuze volgens Potze om vertrouwen. 'We zoeken naar een stuk rust. We hebben ook een partij die bekend is in verschillende netwerken. Het gaat om inwoners, en die moeten in jouw organisatie vertrouwen hebben. Dat is ook precies de reden dat we deze keuze maken.'

Kinder- en peuteropvang

De kinder- en peuteropvang, die Rzijn nu nog uitvoert voor de voormalige gemeente Vlagtwedde, gaat niet mee naar de nieuwe organisatie. Kinder- en peuteropvang vallen wettelijk gezien namelijk niet meer onder welzijnswerk.

Lees ook:

- Welzijnsorganisaties Westerwolde fuseren

Meer over dit onderwerp:
WEDDE
Deel dit artikel:

Recent nieuws