Bouw windpark Drentse Monden Oostermoer ondanks bedreigingen op schema

De bouw van Windpark Drentse Monden Oostermoer verloopt ondanks recente bedreigingen prima en ligt op schema. Hoofdaannemer A. Hak, die deze week een dreigbrief kreeg, en andere bedrijven zijn nu bezig met de fundering en met het leggen van stroomkabels.

Ook stond de afgelopen dagen een hijskraan opgesteld, die op zo'n honderd meter hoogte een radiosignaal uitzond via een antenne. Dit is als test bedoeld om te kijken in hoeverre een toekomstige windmolen voor storingen gaat zorgen op de antennes van LOFAR in de Veenkoloniën. 

Afbeelding

De hijskraan (Foto: Martijn Folkers/RTV Noord)

De fundering van de eerste windmolen begint ook al vorm te krijgen. Er wordt een soort kooi gebouwd waar de testmolen uit moet verrijzen. Voor het zo ver is worden de palen die met een heimachine in de grond zijn gebracht 'gekopt'. 

Afbeelding

De fundering (Foto: Martijn Folkers/RTV Noord)

Angst

De angst zit er bij de directie en medewerkers achter windpark Drentse Monden en Oostermoer echter goed in. Bij een rondleiding krijgen de media op hun hart gedrukt om vooral geen bedrijfslogo's te filmen of anderszins in beeld te brengen.

De projectleiding is op haar hoede en probeert nieuwe bedreigingen aan het adres van (onder)-aannemers zoveel mogelijk te vermijden.

Bedreigingen

De afgelopen weken werden verschillende (onder)-aannemers en toeleveranciers van de windparken Drentse Monden en N33 via een brief bedreigd. In de brief werd geëist dat deze bedrijven hun werkzaamheden zouden stilleggen. Zou dat niet gebeuren, dan dreigden de actievoerders met stevige acties.

Zo kreeg ondernemer Ben Timmermans van het bedrijf Avitec uit Nieuw Buinen een ultimatum opgelegd om zijn werkzaamheden neer te leggen. Later overkwam Jos Dieterman dit. Ook gedeputeerde Fleur Gräper ontving een soortgelijke brief. Aannemer A. Hak was de vierde in de rij die een dreigbrief ontving.

In Eerste Exloërmond wordt er doorgewerkt, om er zo voor te zorgen dat de eerste testmolen er over een aantal maanden zal staan. Daarna is het de bedoeling dat de rest van het windpark, in totaal 45 windmolens, eind 2020 zal draaien.

Lees ook:

- Eerste windmolen Drentse Monden wordt gebouwd, ondanks verzet
- Windparkbouwers onverzettelijk: de bouw gaat door
- Windmolenbouwers gaan ruis bij LOFAR-antennes testen

-

Lees hier alles over de windmolens

Meer over dit onderwerp:
windmolens EERSTE EXLOERMOND
Deel dit artikel:

Recent nieuws