Oldambt weigert nieuw windmolentransportverzoek: 'Kunnen onveilige situaties ontstaan'

Oldambt zou graag zien dat de windmolenonderdelen via het water vervoerd worden.
Oldambt zou graag zien dat de windmolenonderdelen via het water vervoerd worden. © ANP
De gemeente Oldambt heeft een aanvraag van de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) afgewezen om onderdelen van windmolens door de gemeente te vervoeren.
Het gaat om windmolenonderdelen die met speciaal transport van de Eemshaven naar Windpark N33 moeten worden vervoerd. De RDW wil dit doen via Midwolda en Oostwold.

'Willen niet dat huizen schade oplopen'

'We maken ons met name zorgen om gebouwen langs de route. We willen niet dat huizen schade oplopen. Ook de wegen zijn een punt van zorg in verband met de droogte. Die maakt wegfundamenten kwetsbaar voor beschadigingen, waardoor onveilige situaties kunnen ontstaan', legt wethouder Kees Swagerman uit.
Eerder deze maand werd ook al een soortgelijk transportverzoek met windmolenonderdelen voor Windpark Drentse Monden geweigerd. 

Impact

'Bij de eerdere aanvraag voor een route door onder meer Westerlee, zouden honderden bomen moeten worden opgekroond om doorgang te geven aan het transport. En dat zou een enorme impact hebben op het landschapsbeeld', vervolgt de wethouder.
Op de route voor de nieuwe transportaanvraag speelt dat volgens Swagerman minder, maar nu zijn het niet de bomen maar gebouwen die dicht op de weg staan. 'En dat maakt onze zorg niet minder', benadrukt hij.

Totaalgewicht

De lading windmolenonderdelen heeft een hoogte van 5,40 meter, een breedte van 4,65 meter en een totaalgewicht van 167.000 kilo.