Acties op komst bij Tejin Aramid

Een grote meerderheid van FNV-leden bij de vestigingen van vezelfabrikant Tejin Aramid in Delfzijl, Emmen en Arnhem stemt in met acties als de directie voor dinsdag niet ingaat op het ultimatum van de vakbond.

Dat zegt FNV-bestuurder Janwillem Compaijen, na drie van de vijf zogeheten 'driekwartsvergaderingen' waar drie kwart van de aanwezige leden moet instemmen met acties.

Massale steun

Woensdagavond en donderdagochtend zijn er nog twee van zulke bijeenkomsten, maar nu is al duidelijk dat er massaal steun is voor acties.

De bonden willen een hogere loonsverhoging dan het bedrijf nu biedt en meer geld voor het zogeheten generatiepact. Dat pact moet het mogelijk maken dat oudere werknemers korter werken. Ook is er te weinig geld voor een sociaal plan voor mensen die willen stoppen met werken.

Gefaseerd uitschakelen

Omdat het gaat om chemische industrie kan er niet zomaar gestaakt worden, zegt Compaijen. 'Je kunt niet zomaar weglopen bij een machine, want dan loopt de fabriek misschien in de soep. We hebben een actiecomité opgezet dat een plan maakt om gefaseerd de fabriek uit te schakelen. Als er niet op het ultimatum wordt ingegaan, gaan de acties dinsdagavond los.'

Kunstvezels

het Japanse Tejin nam in 2002 de productie van Twaron, een ijzersterke aramide-vezel, over van AkzoNobel. Er werken in totaal zo'n 1200 mensen, waarvan een kleine driehonderd in Delfzijl.

De directie van Tejin Aramid heeft nog niet gereageerd op het ultimatum. 

Lees ook:

Gronings technologiebedrijf wil vezelproductie vergroenen
Staking Teijin Delfzijl gaat niet door (2015)
Personeel chemiebedrijf Teijin akkoord met sociaal plan (2013)
 

Meer over dit onderwerp:
DELFZIJL
Deel dit artikel:

Recent nieuws