Gemengde gevoelens bij onthulling oorlogsmonument: 'De boosheid is er nog steeds'

In Nieuwe Pekela is donderdagochtend een oorlogsmonument onthuld. Een onthulling met een dubbel gevoel, want het oude oorlogsmonument werd vorig jaar ontvreemd. Het is nog altijd onbekend wie voor de diefstal verantwoordelijk was.

Toch zijn er vooral vrolijke gezichten te bespeuren in Nieuwe Pekela. Slechts een paar elementen verraden dat het om een gloednieuw monument gaat. 'Ik vind 'm zelfs mooier dan het het oorspronkelijke monument', liet wethouder Hennie Hemmes (SP) zich ontvallen. 

Herdenken

'En van zo'n uitspraak word ik heel blij, het is heel bijzonder dat de wethouder dit zegt', vindt kunstenaar Mark Witteveen, die het nieuwe monument vervaardigde. 'Het oorspronkelijke monument was natuurlijk óók mooi', gaat de kunstenaar verder. 'Het deed recht aan het oorspronkelijke doel: herdenken.'

Terwijl de zon haar licht prominent op het kunstwerk laat schijnen, staat Witteveen er met een voldaan gevoel naar te kijken. En hij is duidelijk niet de enige. 'Wat ik vooral heel leuk vind, is dat veel kinderen zo enthousiast waren en op hun knieën voor het beeld gingen zitten om naar hun eigen foto te kijken.'

Foto's

Die laatste opmerking verdient enige uitleg, want er zijn inderdaad foto's van kinderen in het nieuwe monument verwerkt. Op één van die foto's staat basisscholier Jesse Cannegieter uit Nieuwe Pekela.

'Ik vind de foto's mooi en ook het monument zelf is mooi gemaakt', zegt hij. Dat er een foto van hem op het monument te bewonderen is, hoorde Jesse eergisteren pas. 'Ik denk dat m'n moeder het mij eerder al wel heeft verteld, alleen ik ben het vast vergeten', zegt hij lachend.

Toch beseft Jesse goed wat het belang van het monument is. 'Je merkt dat het iets bijzonders is, vooral veel oudere mensen zullen er herinneringen aan hebben. Als ik het zie, denk ik: wauw, en sta je stil bij het verleden. Dat vind ik mooi.'

Er zijn foto's van kinderen verwerkt in het nieuwe oorlogsmonument (Foto: Marco Grimmon/RTV Noord)

Afbeelding

Dubbel gevoel

Burgemeester Jaap Kuin van de gemeente Pekela is eveneens verheugd dat het dorp haar monument weer terug heeft, zij het een nieuw exemplaar. 'Hoe we diefstal van dit monument kunnen voorkomen? Een onmogelijke vraag, dat ligt aan degene die slechte bedoelingen heeft', zegt hij tegen RTV Noord-verslaggever Marco Grimmon. 

'Ik hoop dat iedereen er nu met zijn tengels van afblijft', gaat de burgervader verder. Hij heeft geen angst dat het monument weer gestolen wordt. 'Maar ik hoop wel dat we, met alle aandacht die we aan deze onthulling schenken, iedereen goed laten nadenken dat je zoiets niet weer doet.'

En daarom heerst er nog een dubbel gevoel bij hem. 'Aan de ene kant ben ik trots, maar de boosheid over de diefstal van het vorige monument is er nog steeds, en dat voor een paar rottige centen. Ik hoop dat het blije gevoel in de komende dagen de overhand krijgt', aldus Kuin.

Lees ook:

Laatste hand wordt gelegd aan nieuw Pekelder oorlogsmonument
Nieuw oorlogsmonument voor Nieuwe Pekela: 'Triest om erover te praten'
Oorlogsmonument Nieuwe Pekela gestolen: 'Dit is schandalig!'

Meer over dit onderwerp:
NIEUWE PEKELA
Deel dit artikel:

Recent nieuws