Tweede Kamerfracties voelen minister aan de tand over containerramp

© Kustwacht
De Tweede Kamerfracties van Groen Links, D66 en de PvdA hebben minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstraat vragen gesteld over de containerramp met de MSC Zoë.
Dat deden de fracties naar aanleiding van de hoorzitting die vorige week in de Tweede Kamer werd gehouden over de 342 containers die begin januari boven de Waddeneilanden overboord sloegen. 

Controles

De Kamerleden Suzanne Kröger (GroenLInks), Rutger Schonis (D66) en Gijs van Dijk (PvdA) willen onder meer van de minister weten op hoeveel van de 110 schepen die de Inspectie Leefomgeving en Transport jaarlijks controleert, gebreken worden vastgesteld. 
Ook wordt de minister gevraagd of er geen betere manieren zijn om de containers vast te zetten aan boord, en of er niet overwogen moet worden om ze minder hoog op te stapelen om overboord slaan te voorkomen. 

Noordelijke route

De fracties willen verder weten waarom containerschepen niet de meest noordelijke route boven de Wadden nemen in plaats van de zuidelijke, die veel dichter bij de Wadden ligt. 
In totaal stellen de fracties veertien vragen aan de minister, waarop ze vóór eind mei antwoord willen hebben.

Onderzoek

Twee weken bleek uit onderzoek van Omrop Fryslân en RTV Noord dat het toezicht op grote containerschepen faalt.