Bewoners eisen acute bouwstop van huurhuizen langs Opwierderweg

Bouwvakkers buigen zich over het werkplan (foto ter illustratie)
Bouwvakkers buigen zich over het werkplan (foto ter illustratie) © Jos Schuurman/FPS
'Ons vertrouwen in de gemeente Appingedam en Woongroep Marenland is tot nul gedaald.' Wilfred Douma liet er donderdagavond geen gras over groeien tijdens de raadsvergadering.
Samen met zijn buurtgenoten aan de Opwierderweg eist hij dat de bouw van veertien sociale huurwoningen door Woongroep Marenland per direct stopt.

Geen invloed

Douma en zijn buren dachten altijd dat er zeven koopwoningen zouden komen op de betreffende kavels. 'Totdat we op 20 maart een uitnodiging kregen voor een infobijeenkomst over de bouw van veertien sociale huurwoningen', zegt Douma.
'Tijdens die avond werd ons duidelijk dat dit geen plannen of ideeën meer waren. Wij als bewoners konden geen invloed meer uitoefenen.'

Teveel huizen

Het grootste bezwaar is het aantal woningen dat op de vrijliggende kavels wordt gebouwd, zegt Douma:
'Wij hebben het idee dat Opwierde-Zuid wordt verruimd en de Opwierderweg wordt volgepropt. We vinden dat er te veel huizen komen op een te klein terrein.'

Communicatiefout

Wethouder Annalies Usmany (Gemeentebelangen) gaat uitzoeken hoe de communicatie is verlopen. 'Zoals u het schetst, is dat niet goed gegaan.' Ze wil zo snel mogelijk om tafel met de bewoners.
'De dinsdag na Pasen maken we gelijk een afspraak om dit met u en uw buurtgenoten te bespreken', liet ze tijdens de raadsvergadering weten.

Kinderen huilend wakker

De eerste werkzaamheden zijn volgens Douma ondertussen al begonnen. Hij hoopt dat het snel stopt:
'Begin maart werden onze kinderen huilend wakker, uit bed getrild. Onze mooie bomen in de wijk werden gekapt. Sommige bewoners hebben meetapparatuur van de NAM en TNO. Ze werden acuut gebeld om de uitzonderlijke trillingen te verklaren.'
Woongroep Marenland heeft nog niet gereageerd op de kwestie.