Vliegtuigbom op boerenakker wordt over twee weken 'eindelijk' opgeruimd

© Elwin Baas/RTV Noord
De vliegtuigbom op de akker van boer Jacob Smith uit Siddeburen wordt over twee weken onschadelijk gemaakt. Dat heeft de politie hem vrijdagochtend medegedeeld.
Op dinsdag 30 april moet de bom tot ontploffing worden gebracht. Een tijdstip heeft Smith nog niet doorgekregen.
Opgelucht is de boer wel. 'Het heeft heel lang geduurd, nu gaat het eindelijk gebeuren. Dat is wel een fijn vooruitzicht.'

Groter kaliber

Vorig jaar werd duidelijk dat er een voorwerp in de landbouwgrond van Smith zit. Na onderzoek bleek het om een oude vliegtuigbom te gaan van een groot kaliber. Vanwege de omvang kon de bom niet direct worden verwijderd.
De gemeente Midden-Groningen moest eerst met een veiligheidsplan komen. Burgemeester Adriaan Hoogendoorn gaf eerder toe dat het al met al veel te lang heeft geduurd. Dit kwam omdat de gemeente naar eigen zeggen steggelde over de hoge prijs van de klus: ruim 100.000 euro zou het gaan kosten.

'Minder rigoureus'

Dat kan nu goedkoper, omdat de bom kan worden verplaatst. Burgemeester Adriaan Hoogendoorn: 'De klus wordt nu een stuk minder rigoureus. Er hoeft maar één huis te worden ontruimd, en de bom kan worden uitgegraven. Hierdoor zijn er geen gevolgen voor de landbouwgrond. Omdat we minder maatregelen moeten treffen, valt het een stuk goedkoper uit.'
Hoeveel de gemeente bespaart, is volgens de burgemeester niet duidelijk.
Dat wordt waarschijnlijk een klein plofje
Woordvoerder EOD

Uitgraven

De Explosieve Opruimingsdienst Defensie (EOD) moet de bom op een kunstmatige heuvel leggen om hem onschadelijk te kunnen maken. 'Ze willen hem optillen, op de heuvel leggen en daar laten ontploffen', zegt Smith.
De EOD verwacht zelf dat het geen grote ontploffing zal worden. 'Er komt vier meter zand bovenop, dus dat zal waarschijnlijk een klein plofje worden', vertelt een woordvoerder.
De nabijgelegen N33 wordt 30 april een kwartier lang afgesloten in verband met de klus.

Aan de bak

Als het werk erop zit kan de boer, na maandenlang gesteggel, weer verder met zijn werk. 'We moeten het land draineren en dan komen er aardappels in.'