Teijin Aramid gaat waarschijnlijk vanavond laat plat

Teijin Aramid in Delfzijl
Teijin Aramid in Delfzijl © Maarten Beurskens/RTV Noord
Werknemers van Teijin Aramid in Delfzijl leggen het werk waarschijnlijk dinsdagavond neer. Vanaf 23.00 uur wordt de fabriek gefaseerd platgelegd, kondigt vakbond FNV aan.
De directie van het chemiebedrijf gaf afgelopen zaterdag aan niet in te zullen gaan op het ultimatum van de bond. Dat loopt officieel dinsdagavond om 18.00 uur af.

Overleg

Dinsdagmiddag staat nog wel een zogenaamd technisch overleg tussen de Teijin-directie en de FNV gepland in Arnhem, maar de bond verwacht daar weinig meer van. Het overleg is in eerste instantie namelijk bedoeld om de staking in veilige banen te leiden. Aangezien het om chemische industrie gaat, kan het werk niet zomaar worden stopgezet.
'De staking gaat in Emmen van start om 22.00 uur. En in Delfzijl een uurtje later vanwege de ploegenwisseling. Het zal dan niet lang duren of de hele fabriek merkt de gevolgen', zegt vakbondsbestuurder Janwillem Compaijen. In Delfzijl ligt het werk na een etmaal helemaal stil, in Emmen is dat donderdagavond.

Eisen

De FNV eist een hogere loonsverhoging dan Teijin nu biedt, en meer geld voor een generatiepact waardoor oudere werknemers korter kunnen werken. Verder verlangt de bond een sociaal plan voor werknemers die hun baan kwijt raken bij de veranderingsslag die Teijin wil doormaken.
De directie wil niet ingaan op de vakbondseisen. Het bedrijf zegt al 'uitstekende arbeidsvoorwaarden' te hebben. Bovendien stelt het bedrijf te maken te hebben met snel opkomende concurrentie wereldwijd.
Bij Teijin Aramid werken in totaal zo'n 1.200 mensen, waarvan circa driehonderd in Delfzijl.