Veenhuizener ontwikkelt varkenstractor: 'Die beesten wroeten waar ze willen'

Om varkens het juiste stuk grond om te laten spitten, heeft Sjef Meijman uit Veenhuizen een 'varkenstractor' gebouwd. De varkens verbeteren de grond op een natuurlijke manier, vindt hij.

Meijman had in het verleden varkens bij Staatsbosbeheer lopen, vertelt hij aan RTV Drenthe. 'Maar die beesten wroetten precies waar zij wilden en niet op de plekken waar wij wilden dat ze bezig gingen.'

Precisiebewroeting

Dus moest hij denken aan een methode waarop vroeger grond werd klaargemaakt voor een moestuin. 'Dan kwam er een kippenhok op de plek waar die tuin moest komen', vertelt Meijman. 'De kippen wroetten vervolgens de boel om, waardoor je zelf niet meer hoefde te spitten.

'Ik dacht: Als we dat nou eens groter aanpakken door middel van een verrijdbaar varkenshok, dan kunnen we aan 'precisiebewroeting' doen.'

'Beeldend agrariër'

Meijman, die de tractor maakte in opdracht van Museum van Bommel van Dam in Venlo, heeft de kunstacademie gedaan en heeft naar eigen zeggen liefde voor de boerderij. Hij noemt zichzelf daarom 'beeldend agrariër'.

De kunst- en agrarische wereld combineert de Veenhuizer graag. Zo maakt hij landbouwmachines met een knipoog, waar wel serieus gebruik van kan worden gemaakt.

Hier is de varkenstractor ook uit voortgekomen, die tussen de 650 en 700 kilo weegt. Hij moet nu nog getrokken worden en kan dus aan een trekhaak gehangen worden. Ook zit er een uitklapbaar gedeelte op: vanaf de ren kun je hem zo'n drie meter verlengen.

Varkens laten trekken

'Momenteel ben ik ben in overleg met de Agrarische Hogeschool in Den Bosch aan het nadenken om iets te ontwikkelen waarbij de varkens de duwende kracht zijn. Dus dat je die dieren als een soort paard gebruikt. Hopelijk gaat dat lukken.'

Meer over dit onderwerp:
VEENHUIZEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws