Huiseigenaren bevingsgebied krijgen compensatie voor waardedaling, op basis van postcode (update)

Woningeigenaren in het aardbevingsgebied in onze provincie worden gecompenseerd voor de waardedaling van hun huis op basis van de postcode waar ze in wonen. Het bedrag kan oplopen tot tienduizenden euro's.

Dat schrijft Minister Wiebes in een brief aan de Tweede Kamer. De minister volgt de conclusies van een adviescommissie die de afgelopen maanden onderzoek deed naar de vergoeding van waardedaling door aardbevingen.

Alle huiseigenaren in postcodegebieden waar minstens twintig procent van de huizen toegekende schadeclaims heeft ingediend, komen voor de regeling in aanmerking. De regeling, die eenmalig is, staat los van de afhandeling van aardbevingsschade.

Waardedaling per gemeente

In de gemeente Loppersum, in het hart van het bevingsgebied, kan de waardedaling oplopen tot 12,9 procent van de WOZ-waarde op 1 januari 2019. In de (voormalige) gemeenten Oldambt, De Marne en Zuidhorn ligt de berekende waardedaling het laagst: 2,4 procent.

Update 11.20 uur: Dit is volgens het rapport de maximale waardedaling per gemeente die gecompenseerd kan worden. De daadwerkelijke compensatie kan echter verschillen per postcode:

- Loppersum: -12,9%
- Eemsmond: -6,5%
- Appingedam: -6,5%
- Ten Boer: -5,8%
- Bedum: -5,0%
- Slochteren: -4,5%
- Winsum: -3,3%
- Delfzijl: -2,7%
- Groningen: -2,6%
- Hoogezand-Sappemeer: -2,5%
- Menterwolde: -2,5%
- De Marne: -2,4%
- Oldambt: -2,4%
- Zuidhorn: -2,4%

Het complete advies kan je hier lezen (let op: PDF-document). De regeling kijkt onder meer naar imagoschade, de grondversnelling en het aantal bevingen in een gebied.

'Dit is een belangrijke beweging, het gaat om forse bedragen', zegt wethouder Roeland van der Schaaf van de gemeente Groningen. 'Het is mooi dat het Rijk erkent dat er sprake is van waardedaling. Of het ook uitvoerbaar is, moeten we nog bestuderen.'

Per volgend jaar

De nieuwe regeling gaat volgend jaar in, meldt het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. De nieuwe compensatieregeling komt in plaats van de oude waarbij huiseigenaren alleen een vergoeding kunnen claimen bij de NAM als ze hun huis verkopen.

Rekening naar de NAM

Het nieuwe Instituut Mijnbouwschade Groningen gaat zich bezighouden met de afhandeling van de waardedalingcompensatie. De rekening gaat wel naar de NAM. Die kan oplopen 'naar een half tot een heel miljard euro', zegt Wiebes tegen Radio 1.

'Waardedaling is ook schade en mensen hebben recht op vergoeding daarvan', stelt Wiebes.

Het wetsvoorstel voor de oprichting van het instituut, waarin ook de huidige Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Groningen zal opgaan, ligt op dit moment voor advies bij de Raad van State.

'Kritiekpunt niet overgenomen'

'We zijn er blij mee, maar het is weer geen ideale regeling. Het is te weinig maatwerk', zegt voorzitter Jelle van der Knoop van de Groninger Bodem Beweging.

'Waardedaling is niet genoeg voor mensen met dermate beschadigde panden dat hun huis bijvoorbeeld total loss is. Die mensen schieten niet zo veel op met tien procent.'

'Blij met de ondergrens, maar te beperkt'

'In onze ogen is deze regeling te laag en te beperkt', laat advocaat Pieter Huitema van Stichting WAG weten. 'Het gebied moet groter, ook de gemeente Groningen moet binnen de regeling vallen.'

'Wel zijn we blij dat er een ondergrens is vastgesteld, toch blijven we proberen een hoger bedrag te krijgen. Dus zullen we namens de 5000 mensen die zich hebben aangesloten bij de stichting WAG blijven dagvaarden.'

Reactie NAM

'We zijn heel blij dat de minister deze regeling heeft bekendgemaakt. Dat is allemaal in het kader van de NAM die op afstand komt te staan. Wij betalen, maar verder bemoeien wij ons er niet mee', laat een woordvoerder van de NAM weten.

Lees hier de PDF-documenten:

- De brief van minister Wiebes aan de Tweede Kamer (Word-bestand)
- Het advies over de waardedaling en compensatie (PDF-document)

Lees ook:

- RUG: Woningen zijn gemiddeld 9,3% minder waard door aardbevingen
- Lees alles over gaswinning en aardbevingen

Meer over dit onderwerp:
dossieraardschok GRONINGEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws