Huiseigenaren bevingsgebied krijgen compensatie voor waardedaling, op basis van postcode (update)

Woningeigenaren in het aardbevingsgebied in onze provincie worden gecompenseerd voor de waardedaling van hun huis op basis van de postcode waar ze in wonen. Het bedrag kan oplopen tot tienduizenden euro's.
Dat schrijft Minister Wiebes in een brief aan de Tweede Kamer. De minister volgt de conclusies van een adviescommissie die de afgelopen maanden onderzoek deed naar de vergoeding van waardedaling door aardbevingen.
Alle huiseigenaren in postcodegebieden waar minstens twintig procent van de huizen toegekende schadeclaims heeft ingediend, komen voor de regeling in aanmerking. De regeling, die eenmalig is, staat los van de afhandeling van aardbevingsschade.

Waardedaling per gemeente

In de gemeente Loppersum, in het hart van het bevingsgebied, kan de waardedaling oplopen tot 12,9 procent van de WOZ-waarde op 1 januari 2019. In de (voormalige) gemeenten Oldambt, De Marne en Zuidhorn ligt de berekende waardedaling het laagst: 2,4 procent.
Update 11.20 uur: Dit is volgens het rapport de maximale waardedaling per gemeente die gecompenseerd kan worden. De daadwerkelijke compensatie kan echter verschillen per postcode:
- Loppersum: -12,9%
- Eemsmond: -6,5%
- Appingedam: -6,5%
- Ten Boer: -5,8%
- Bedum: -5,0%
- Slochteren: -4,5%
- Winsum: -3,3%
- Delfzijl: -2,7%
- Groningen: -2,6%
- Hoogezand-Sappemeer: -2,5%
- Menterwolde: -2,5%
- De Marne: -2,4%
- Oldambt: -2,4%
- Zuidhorn: -2,4%