RENN4 houdt vast aan vierdaagse lesweek op Diamant College

Leerlingen op het Diamant College in Groningen krijgen nog altijd maar vier dagen per week les. Dit blijft zo tot aan de zomer.

Er zijn te weinig leraren op de school voor voortgezet speciaal onderwijs om de hele schoolweek mee te kunnen vullen.

Het Diamant College maakt deel uit van onderwijsorganisatie RENN4. Die heeft structureel vijftien vacatures openstaan die maar niet kunnen worden ingevuld. Een vierdaagse lesweek is volgens bestuursvoorzitter Leendert de Boom nog steeds de enige oplossing. Alleen de examenklassen krijgen vijf dagen per week les.

Een vierdaagse lesweek is nog steeds de enige oplossing
Leendert de Boom - bestuursvoorzitter RENN4

Kamervragen

Volgens de wet mag een school maximaal zeven weken per schooljaar een vierdaagse lesweek hanteren. Daar gaat het Diamant College ruim overheen. Voor de PvdA was de korte lesweek reden voor Kamervragen.

De partij wilde onder meer weten wat minister Slob eraan kan doen en hoe het zit met de overtreding van de wettelijke termijn van zeven weken.

De minister antwoordt dat de onderwijsinspectie vinger aan de pols houdt. Daarnaast verwijst hij naar de versoepelde regels rond bijvoorbeeld het inzetten van zij-instromers voor de klas.

De Delta weer grotendeels naar vijfdaagse schoolweek

Ook De Delta, een RENN4-school voor speciaal basisonderwijs in Appingedam, had begin dit jaar een vierdaagse schoolweek voor één groep leerlingen.

Die klas krijgt vanaf de voorjaarsvakantie wel weer vijf dagen les. In plaats daarvan heeft een klas met kinderen die nieuw instromen op De Delta nu een vierdaagse lesweek.

Voor volgend schooljaar zijn de vooruitzichten voor het lerarentekort bij RENN4 niet rooskleurig. Leendert de Boom: 'Ik vind het nog moeilijk in te schatten, maar ik ben niet erg hoopvol dat we het voor de zomer gaan oplossen.'

Lees ook:

- PvdA eist creatieve oplossing tegen vierdaagse lesweek
- Kamervragen over vierdaagse lesweek Groningse basisscholen
- Twee Groningse scholen over op vierdaagse lesweek door lerarentekort

Meer over dit onderwerp:
Groningen-Stad
Deel dit artikel:

Recent nieuws