Video: dit is wat buschauffeurs op lijn 73 in Ter Apel meemaken (update)

'Racist!' 'Call the police!' Gestomp op de ruiten van de bus. Een passagier op de busverbinding op Lijn 73 tussen Ter Apel en Emmen heeft een aanvaring gefilmd tussen vier jongemannen en twee toezichthouders.
Op de buslijn zijn regelmatig problemen met lastige asielzoekers die afkomstig zijn uit veilige landen. Op de beelden is te zien dat de jongemannen, van wie één een vervoerbewijs lijkt te hebben, alle vier met de bus mee willen.
De stewards laten dat niet toe, waarna een worsteling ontstaat.

'Goede weergave'

Qbuzz reageert geschokt op de beelden. Volgens woordvoerder Michel van der Mark had één van de personen een geldig kaartje, de rest niet.
'Er wordt gescholden, geschopt tegen de bus. Het is intimiderend en schokkend om te zien. Ik ben ervan geschrokken. We horen de verhalen, we spreken de chauffeurs. Maar het zien komt nog dichterbij. Dit is een tandje erger dan normaal, maar dit is ook weer niet veel extremer dan wat er dagelijks gebeurt.'
Dit is niet veel extremer dan wat er dagelijks gebeurt
Michel van der Mark - Qbuzz
Burgemeester Jaap Velema: 'Dit beeld laat heel goed zien waar we mee te maken hebben. Niet alleen in de bus, maar ook in het azc zelf.'
De chauffeur en stewards van Qbuzz doen komende maandag aangifte bij de politie.

Aparte pendelbus

Op Lijn 73 hebben buschauffeurs al langer last van asielzoekers van het azc in Ter Apel. De problemen zijn zo frequent dat de chauffeurs enkel rijden met beveiligers. Onlangs werd bekend gemaakt dat er voor de veiligheid een aparte pendelbus gaat rijden tussen het azc en het station in Emmen.
Gisteren oordeelde de Tweede Kamer nog dat die pendelbus niet gratis mag worden. Staatssecretaris Mark Harbers gaat daarnaast onderzoeken of asielzoekers uit veilige landen apart kunnen worden opgevangen.
Update: Eerder meldde Qbuzz dat het opstootje zou gaan om een verlopen kaartje. Na extra onderzoek blijkt dat één van de personen wel een geldig kaartje had. De rest niet.