Regionale omroepen gaan zoutwinning onderzoeken

Onderzoek naar de zoutwinning in Groningen en de rol van Nedmag, aandeelhouder NOM en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat daarin. Dat is wat de regionale omroepen op jouw verzoek gaan onderzoeken.

RTV Noord, RTV Drenthe, Omrop Fryslan en RTV Oost doen dat gezamenlijk met onderzoekssite Follow the Money. Die partijen werken vanaf begin deze maand samen aan de Noordoost-pitch, waarbij inwoners mochten aandragen en bepalen wat we moeten onderzoeken.

126 onderwerpen

In totaal werden er 126 onderwerpen voor onderzoek aangedragen. De pitch die de meeste stemmen kreeg van het publiek en die waar we mee aan de slag gaan, is de pitch van Jakoba Gräper vanuit de bewonersgroep Borgercompagnie. Haar pitch luidt:

De pitch

'Nedmag BV brengt enorme schade toe aan mens en milieu. Schade waar ook komende generaties de gevolgen van gaan ondervinden. Ik wil graag uitgezocht hebben hoe het mogelijk is dat de 'overheid' die ons dient te beschermen tegen private uitbuiters van onze leefomgeving, diezelfde private uitbuiters faciliteert hun vernietigende werkzaamheden voort te zetten.'

'EZK als vergunningverlener kan Nedmag nooit objectief beoordelen zolang het eigen financiele belang van EZK en de NOM daarin een rol spelen', schreef Gräper in haar pitch.

Alle vier de provincies

Het onderzoek is niet alleen relevant voor inwoners van Veendam, Midden-Groningen en Tynaarlo. De gehele zoutwinning in de vier provincies wordt onder de loep genomen.

De resultaten van het onderzoek zijn binnenkort te lezen, te zien en te horen op RTV Noord.

Lees ook:

- Dit moeten wij van jou onderzoeken
- Wat moeten we voor jou onderzoeken?

Meer over dit onderwerp:
zoutwinning VEENDAM
Deel dit artikel:

Recent nieuws