Warming-up: PEC Zwolle - FC Groningen

Bezorgt Gladon (midden) FC Groningen opnieuw punten?
Bezorgt Gladon (midden) FC Groningen opnieuw punten? © Orange Pictures
Voorafgaand aan elke wedstrijd van FC Groningen blikt RTV Noord vooruit. Dit keer op de uitwedstrijd tegen PEC Zwolle.
FC Groningen kan vanavond een enorme stap zetten richting de achtste plaats. Als Ajax op Bevrijdingsdag de beker wint, dan geeft ook plek acht recht op deelname aan de play-offs om Europees voetbal.
Het verschil met de andere bekerfinalist Willem II, momenteel achtste, is slechts twee punten. Als de Tilburgers vanavond van PSV verliezen en Groningen wint van Zwolle, dan heeft de ploeg van Danny Buijs alles in eigen hand. Mits Ajax dus de beker wint.

De vorm: FC Groningen

Met een beetje meer geluk had FC Groningen een punt gepakt tegen Ajax afgelopen zaterdag. Ondanks de nederlaag konden de Groningers met opgeheven hoofd het veld verlaten. Doan was eindelijk weer eens zichzelf en speelde een uitstekende wedstrijd, wat hoop biedt voor vanavond.
Wat wel een tegenvaller voor FC Groningen, is dat Ludovit Reis vanavond vanwege een schorsing niet inzetbaar is. De middenvelder die volgend seizoen waarschijnlijk in Spanje voetbalt is enorm belangrijk, maar moet vanavond dus verstek laten gaan. Tom van de Looi of Thomas Bruns zal hem vervangen. Verder zal er waarschijnlijk niet veel gaan veranderen in de basisopstelling. Dat betekent dat Kaj Sierhuis en Paul Gladon het wederom samen mogen proberen in de punt van de aanval.

De vorm: PEC Zwolle

Waar FC Groningen nog volop strijdt om deelname aan de play-offs is de ploeg van Jaap Stam zo goed als uit gevoetbald. De Zwollenaren willen zich vanavond vooral revancheren voor de laatste twee wedstrijden. Er werd van Willem II (2-0) en Vitesse (4-1) met ruime cijfers verloren.
Trainer Jaap Stam heeft tevens de nodige personele problemen. Zo mist hij doelman Mickey van der Hart, Yuta Nakayama, Dico Koppers en Thomas Lam. Oudgediende Diederik Boer zal daarom onder de lat plaatsnemen.

Waar moeten we op letten?

FC Groningen laat in uitwedstrijden vaak nog niet veel zien. Tegen Heerenveen had Groningen geluk dat het de eerste helft met slechts 1-0 achterstond. Door een veel betere tweede helft kon de Trots van het Noorden nog een punt meenemen uit Friesland.
Vanavond is een overwinning noodzakelijk, anders wordt het moeilijk om de play-offs nog te bereiken. Er zal daarom vanaf het eerste moment geconcentreerd gevoetbald moeten worden. En niet alleen de tweede helft.
Het zou tevens prettig zijn als er een keer meer dan één keer gescoord zou worden door FC Groningen. Op drie maart was dat voor het laatst het geval. In de wedstrijd tegen VVV won Groningen met 3-2. Dankzij één velddoelpunt van Bel Hassani... en twee penalty's.

Historie

PEC Zwolle en FC Groningen speelden zestien keer tegen een eredivisieduel tegen elkaar in Zwolle. Tien keer won FC Groningen, twee keer werd het gelijk en vier keer won de thuisploeg.

Blessures / schorsingen

Ludovit Reis (geschorst)
Vermoedelijke opstelling FC Groningen:
Padt; Zeefuik, Te Wierik, Chabot, Handwerker; van de Looi, Memisevic, Bel Hassani, Doan; Gladon en Sierhuis.