RTV Noord-lintje 10: 'Ik heb dit al een keer eerder meegemaakt'

In aanloop naar de lintjesregen van vrijdag reikt RTV Noord donderdag lintjes uit aan Groningers die altijd klaarstaan voor anderen. Deze toppers krijgen de titel Ridder in de Orde van RTV Noord.

Dit artikel is telkens aangevuld met nieuwe uitreikingen van RTV Noord-lintjes. Het laatste lintje is inmiddels uitgedeeld.

Lintje 10) Rense zet Boerakker weer op de kaart

Het allerlaatste RTV Noord-lintje wordt in Boerakker uitgedeeld. Rense de Wind is ditmaal de gelukkige. De inwoner van Boerakker is één van de aanjagers van de Survival Run in het dorp. Mede-bestuursleden zeggen dat De Wind Boerakker weer helemaal op de kaart heeft gezet.

'De eerste keer was met zo'n 60 deelnemers, nu doen er zo'n 1200 mensen mee. Als hij de eerste keer niet had georganiseerd, was het evenement nooit zo groot geworden', zegt bestuurslid Geert-Jan Douma.

'Ik heb dit al eens eerder meegemaakt!', realiseert De Wind zich plotseling. 'Jaren geleden werd ik nog benoemd tot burgemeester van Radio Noord. Ik heb het er vanmiddag nog over gehad met mijn collega's, want ik hoorde op de radio dat er lintjes werden uitgedeeld. Maar ik had dit absoluut niet verwacht', besluit de sportieve inwoner van Boerakker.

Vlnr: Voorzitter Wim Meilink, lintjeswinnaar Rense de Wind en Geert-Jan Douma (Foto: Wiebe Klijnstra/RTV Noord)

Afbeelding

Lintje 9) 'Mijn moeder vergeet zichzelf weleens'

Dien Homan uit Zuidhorn heeft het RTV Noord-lintje volgens dochter Tineke Jager meer dan verdiend. Ze gaf haar moeder op vanwege alle zorg voor haar man. 'Hij kreeg twee jaar geleden te horen dat hij vasculaire dementie heeft. Daardoor mag hij heel veel dingen niet meer. Autorijden, bijvoorbeeld. Ze waren altijd gewend om er op uit te gaan met de auto.' Ook om de prijsjes die haar moeder regelt voor de ouderenbijeenkomst verdient ze een lintje, vindt Tineke.

Maar vooral de ziekte en de mantelzorg maken het leven niet altijd even makkelijk, zegt Tineke. 'En daardoor vergeet mijn moeder zichzelf weleens.'

Het opspelden van het lintje ontroert haar moeder. 'Ik houd het droog, maar met mate. Ik had er niet over nagedacht, maar dit is echt iets voor Tineke.'

'Ja ma, ik zit vol verrassingen', reageert dochter.

Vlnr: dochter Tineke de Jager en moeder en ridder Dien Homan in Zuidhorn (Foto: Wiebe Klijnstra/RTV Noord)

Afbeelding

Lintje 8) 'Eigenlijk had je een standbeeld verdiend'

Bij woonzorgcentrum Bloemhof in Ten Boer geniet vrijwilliger Jan-Piet Vegter 's middags van het zonnetje. Hij heeft nog geen weet van wat hem te wachten staat, totdat zijn collega Geja Kuiper het woord neemt. 'Je bent hier al 45 jaar vrijwilliger. Je doet alles voor de bewoners en voor ons. Niets is je teveel. Eigenlijk heb je een standbeeld verdiend, maar een RTV Noord-lintje is ook hartstikke mooi.'

Na het opspelden van zijn RTV Noord-lintje is Vegter overmand door emoties. 'Dit doet me wel wat', zegt hij met een brok in zijn keel. 'Een koninklijke onderscheiding heb ik ooit geweigerd, maar deze wil ik graag! Hartstikke mooi, dankjewel hoor!'

Op de vraag wat het vrijwilligerswerk voor hem betekent, antwoordt hij met tranen in zijn ogen: 'Alles!' En ik ga ermee door zo lang als ik kan.' Het lintje deelt hij maar wat graag met zijn vrouw Jannie, die ook al vele jaren als vrijwilliger bij het woonzorgcentrum te vinden is.

Vlnr: Geja Kuiper, Jan-Piet Vegter en echtgenote Jannie Vegter

Afbeelding

Lintje 7) Zwemjuf in Hoogezand stopt na 27 jaar met lesgeven

Onder meer Anja Heijes en Etty Oolders maakten zich er sterk voor dat Immy Nieweg-Lameijer donderdagmiddag in Hoogezand werd onderscheiden met een RTV Noord-lintje. 'Ze gaat op 1 mei met pensioen en heeft dan 27 jaar in Sportcentrum De Kalkwijck gewerkt als zwemjuf', zegt Etty.

'Wij vinden dat je dit lintje dik en dik verdiend hebt voor alle inspanningen in al die jaren', richt Etty zich tot Immy. De kersverse Ridder in de Orde van RTV Noord is op haar beurt ontzettend blij. 'Geweldig, wat prachtig dit', zegt ze.

Immy neemt niet helemaal afscheid van het zwemmen. 'Ik ben nog betrokken bij de zwemclub en het gehandicaptenzwemmen. Maar ik zit straks wel met een dubbel gevoel, denk ik. Want m'n beroep is ontzettend mooi, maar ik verheug me ook op de vrije tijd die ik straks heb.'

Etty Oolders (links) en Anja Heijes (rechts) vinden dat Immy Nieweg-Oolders het lintje echt verdient.(Foto: Wiebe Klijnstra/RTV Noord)

Afbeelding

Lintje 6) 'Zoiets gaat je niet in de koude kleren zitten'

De 29-jarige Saskia, dochter van Hillie en Jan Hendrik Niezen, is gehandicapt en zorgbehoevend. Haar ouders nemen de rol van mantelzorger graag op zich, maar Saskia en Hillie vinden dat vooral Jan Hendrik daarvoor weleens in de schijnwerpers mag staan. 

'Saskia is gehandicapt en niet te zuinig ook', zegt Hillie. 'En Jan Hendrik leidt alles voor Saskia al 29 jaar in goede banen als mantelzorger. Hij heeft jullie lintje echt verdiend', vindt ze. Saskia is het helemaal met haar moeder eens en vindt het eveneens leuk dat haar vader eens wordt onderscheiden.

'Tjonge, wat ben ik verrast', zegt Jan Hendrik, als Saskia en Hillie met RTV Noord-verslaggever Wiebe Klijnstra onverwachts langskomen bij hem op het werk. 'De zorg voor Saskia hoort er voor mij gewoon bij, ik weet ook niet anders', zegt hij. 'Maar zoiets gaat je niet in de koude kleren zitten, deze waardering doet me echt wat.'

Voor Jan Hendrik is de zorg voor zijn dochter Saskia vanzelfsprekend, maar Hillie en Saskia vinden het een lintje waard (Foto: Wiebe Klijnstra/RTV Noord)

Afbeelding

Lintje 5) 'Ze betekent álles voor ons'

Ria Oet is helemaal in de veronderstelling dat ze met cliënten van zorginstelling De Noorderbrug, waar ze vrijwilliger is, naar de Mediacentrale gaat voor een rondleiding bij RTV Noord. Die rondleiding komt er ook, maar als ze ineens een lintje uitgereikt krijgt, valt ineens alles op z'n plek.

'Ria is een hele lieve vrouw, waar we altijd op kunnen rekenen. Ze betekent álles voor ons', motiveert medewerker Bernhard emotioneel. Ria zelf doet het vrijwilligerswerk met liefde. 'Deze mensen zijn me zo dierbaar. Samen met ze op pad gaan geeft me echt een boost', legt ze uit.

Alle cliënten overladen haar met een warm applaus als ze wordt geridderd in de Orde van RTV Noord. Ria zelf is er beduusd van. 'Dankjewel, dankjewel, dankjewel', zegt ze, nog steeds compleet verbouwereerd en verrast.

Ria Oet (met lintje) en de cliënten van De Noorderbrug tijdens de rondleiding bij RTV Noord (Foto: Derk Bosscher/RTV Noord)

Afbeelding

Lintje 4) Marko valt 60 kilo af en is weer een trotse brandweerman

'Mijn man is 12,5 jaar in dienst bij de brandweer en daarom vind ik dat hij wel even in het zonnetje gezet mag worden', zegt Iris Uildriks als Derk Bosscher haar vraagt waarom haar man Marko een RTV Noord-lintje verdient. 

Maar Marko is niet zomaar brandweerman, blijkt als Bosscher doorvraagt. Enkele jaren geleden moest de Winschoter het brandweerkorps verlaten omdat hij te zwaar was en geen conditie had. Marko heeft vervolgens keihard gewerkt om weer terug te komen, viel zestig kilo af en onderging een maagverkleining. Het onzekere gevoel van toen heeft plaatsgemaakt voor zelfvertrouwen en Marko mag zich weer een trotse brandweerman noemen.

'Ontzettend lief dat ik genomineerd ben, heel leuk', zegt Marko als hij het lintje en de bijbehorende bos bloemen in ontvangst neemt. Iris krijgt op haar beurt een dikke kus van haar man.

Iris Uildriks nomineerde haar man Marko, die 60 kilo afviel en weer brandweerman kan zijn (Foto: Derk Bosscher/RTV Noord)

Afbeelding

Lintje 3) Liefst 21 nominaties voor supervrijwilligster Lina

Met een smoes werd ervoor gezorgd dat Lina Stelling uit Winschoten nietsvermoedend thuis bleef. 'Dus het lintje wordt een grote verrassing', zegt Greetje, zowel achternicht als vriendin van Lina.

Liefst 21 mensen nomineerden de vrijwilligster, die er met haar stichting De Dichte Knip voor zorgt dat onder meer minima worden geholpen met etenswaren en gebruiksartikelen. 'Ze is er eigenlijk dag en nacht mee bezig', vat Greetje samen.

'O, wat mooi!', zegt Lina als ze wordt geridderd in de Orde van RTV Noord en een bos bloemen uitgereikt krijgt van verslaggever Derk Bosscher. 'Ik zit te denken, nu moet ik ook een ridderpak kopen eigenlijk', grapt ze. De overige aanwezigen moeten hard om de opmerking lachen, waarna nogmaals een gemeend 'dankjewel' volgt.

Lina Stelling nam haar lintje en de bloemen dankbaar in ontvangst (Foto: Derk Bosscher/RTV Noord)

Afbeelding

Lintje 2) 'Deze erkenning vind ik zo mooi voor haar'

'Mijn vrouw zet zich altijd enorm in voor andere mensen en klaagt nooit over zichzelf, terwijl ze zoveel pijn heeft', zegt Nico Postmus uit Finsterwolde. Hij vond dat zijn zieke vrouw Nel dan ook in aanmerking kwam voor een RTV Noord-lintje.

'Ze heeft al jaren spierreuma, artrose, botontkalking en sinds een half jaar ook een gebroken rug', gaat Nico verder. Ondertussen blijft Nel zich voor anderen inzetten, bijvoorbeeld met de jaarlijkse sinterklaas- en kerstactie. Haar ongemakken zet ze dan even opzij. 'Ik ben er niet blij mee, maar ik moet ermee door', zegt Nel over haar fysieke toestand.

Als ze een RTV Noord-lintje overhandigd krijgt, staat ze perplex. 'Wat geweldig! Ongelooflijk, wat lief', reageert ze. 'Ik wist echt van niks'. Toen woensdag telefonisch aan Nico werd bevestigd dat de uitreiking zou plaatsvinden, pinkte hij al even een traantje weg. 'Deze erkenning vind ik zo mooi voor haar', zegt hij trots.

Nico Postmus nomineerde zijn zieke vrouw Nel voor een RTV Noord-lintje (Foto: Derk Bosscher/RTV Noord)

Afbeelding

Lintje 1) 'Ik ben niet de gemakkelijkste'

Voor het eerste lintje ging RTV Noord-presentator Derk Bosscher naar Vlagtwedde, waar Dineke Christians de onderscheiding in ontvangst mocht nemen. Ze werd genomineerd door haar man Henk, die al jarenlang met fysieke ongemakken kampt.

'Je doet al tien jaar geweldig veel en je bent een echte mantelzorger voor me. Je gaat met mij ziekenhuis in en uit en staat altijd maar voor me klaar. En dat valt niet altijd mee, want ik ben niet de gemakkelijkste', vertelt hij zijn vrouw eerlijk.

'Hier had ik niet op gerekend, ik ben echt overrompeld', zegt Dineke verbouwereerd. Maar ze neemt de onderscheiding trots aan. 'Ik vind dit hartstikke mooi', zegt ze.

Henk Christians uit Vlagtwedde nomineerde zijn vrouw Dineke voor een RTV Noord-lintje (Foto: Derk Bosscher/RTV Noord)

Afbeelding

Meer over dit onderwerp:
GRONINGEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws