Delfzijl steunt maatregelen tegen ESD; VVD niet: 'Dit is een complete hetze'

Het moet over en uit zijn met de uitstoot van kankerverwekkende SiC-vezels bij chemiebedrijf ESD in Farmsum. Die boodschap gaf een bijna voltallige raad van Delfzijl donderdagavond aan de provincie Groningen.

Het is vooral een blijk van steun voor de maatregelen die gedeputeerde Nienke Homan (GroenLinks) vorige week heeft genomen. Alleen de VVD was fel tegen.

Ultimatum en boete

De provincie heeft het bedrijf een ultimatum gegeven om de uitstoot van de siliciumcarbide (SiC)-vezels binnen acht weken te stoppen. Lukt dat niet, dan volgen boetes tot 750.000 euro.

Het bedrijf werkt zich de pleuris om het proces in de hand te krijgen
Jan Ottens - Seniorenpartij

De PvdA en GroenLinks in Delfzijl willen dat met een motie steunen. Aanvankelijk waren beide partijen nog stelliger. Ze wilden ESD tijdelijk laten sluiten, als het bedrijf binnen drie maanden na het ultimatum de omstreden vezels nog uitstoot.

Partij tegen arbeid?

Dat was tegen het zere been van de grootste partij, Fractie 2014: 'Ik vind het wel frappant dat de Partij van Arbeid voorstelt om de arbeid tijdelijk stil te laten leggen', zegt fractievoorzitter Nick Boersma.

Ook Jan Ottens van de Seniorenpartij werd op de tenen getrapt: 'Het bedrijf werkt zich de pleuris om het proces in de hand te krijgen', liet hij weten. VVD-fractievoorzitter Arie Heuvelman spreekt van 'een complete hetze' tegen ESD en is het voor één keer eens met Ottens. De VVD'er heeft enkele jaren voor het bedrijf gewerkt.

'Niet netjes'

Volgens Heuvelman doet het bedrijf zijn best om de uitstoot en de blazers op te lossen. 'En dan krijgen ze ineens een dwangsom om hun oren. Ik vind het niet netjes wat er gebeurt.'

Wethouder IJzebrand Rijzebol (CDA) is het, op het punt van sluiten na, eens met de figuurlijke steun voor de provincie. Vooral omdat de GGD niet meer met honderd procent zekerheid kan zeggen dat er geen gevaren zijn voor de volksgezondheid.

Na ultimatum verder denken

Sluiting eisen gaat volgens Rijzebol op dit moment te ver: 'Dat is voorsorteren op beleid dat de provincie nog niet wil hanteren. We moeten na het ultimatum bepalen hoe we hiermee omgaan.'

Nadat GroenLinks en de PvdA hiervoor zwichtten, konden de meeste partijen zich wel vinden in het signaal. Alleen de VVD was nog tegen, omdat de motie niets verandert aan het huidige beleid.

Stofexplosie

ESD maakt siliciumcarbide, een slijpmiddel dat bijvoorbeeld voor schuurpapier wordt gebruikt. Dat wordt gemaakt in ovens in de buitenlucht. Soms loopt de druk in zo'n oven te hoog op, waardoor een stofexplosie ontstaat. Dat wordt een blazer genoemd.

Naast de blazers kampt ESD met de uitstoot van SiC-vezels. Die zijn volgens de Gezondheidsraad en de GGD kankerverwekkend. Hoe groot het risico voor omwonenden is, wordt nu nader onderzocht.

Hoe ontstaan blazers bij ESD?

Lees ook:

- Gemengde gevoelens na spoeddebat ESD: 'Veel onduidelijk gebleven'
Provincie: 'ESD dwingen tot sluiting is onnodig'

Meer over dit onderwerp:
DELFZIJL
Deel dit artikel:

Recent nieuws