Delfzijl kan miljoenenclaim tegemoet zien

Op de locatie van de voormalige steenfabriek Hijlkema in Delfzijl kan definitief geen supermarkt komen. Dat heeft de gemeenteraad donderdagavond besloten.

Projectontwikkelaar Progres RE Invest uit het Brabantse Maarheeze had plannen om daar een Aldi te bouwen. Nu dat niet meer kan, wil het bedrijf ruim zeven miljoen euro claimen bij de gemeente Delfzijl.

Rechtszaak

De partijen liggen al langer met elkaar in de clinch, tot de hoogste bestuursrechter aan toe. In 2017 vroeg Progres een vergunning aan om de oude steenfabriek te slopen. Volgens het bedrijf had de gemeente het pand niet beschermd. Dat bleek onterecht.

De Raad van State oordeelde namelijk vorige week dat de steenfabriek wel degelijkbeschermd was. Het gebouw viel onder een provinciaal sloopverbod voor karakteristieke panden in het aardbevingsgebied.

Nieuw bestemmingsplan

De gemeenteraad van Delfzijl sprak donderdagavond over een nieuw bestemmingsplan. Daarin is de bouw van een supermarkt op de steenfabriek-locatie niet meer mogelijk, net als op zes andere plekken buiten het centrum.

Als de raad groen licht zou geven, dient Progres een claim van 7,2 miljoen euro in, zo waarschuwde het bedrijf. Daarmee probeerde Progress de gemeenteraad nog onder druk te zetten.

Bang zijn?

Lijst Stulp-raadslid Rob Kok vroeg zich af hoe groot de kans is dat de gemeente die claim ook daadwerkelijk moet betalen. 'Moeten we ons zorgen maken?'

Wethouder IJzebrand Rijzebol (CDA) kon niet garanderen dat die kans nul is. Wel liet hij eerder al weten dat het juridisch goed is dichtgetimmerd.

De gemeente heeft voor de zekerheid wel een advocaat in de arm genomen voor deze kwestie. 'Wij laten elke letter hierover checken. Wij doen alles om te voorkomen dat we door een vormfout ook maar iets moeten betalen', zegt Rijzebol.

Bezwaar maken

Tegen het bestemmingsplan kan nog zes weken beroep worden aangetekend bij de Raad van State. Pas als het onherroepelijk is, kan Progres de miljoenenclaim indienen.

Delfzijl wil het winkelaanbod beperken tot de binnenstad, winkelcentrum De Wending en winkelcentrum Jachtlaan. 

Lees ook:

- 'Vergunning voor nieuwe Aldi in Delfzijl terecht geweigerd'
- Delfzijl hangt schadeclaim van 7,2 miljoen boven het hoofd

Meer over dit onderwerp:
DELFZIJL
Deel dit artikel:

Recent nieuws