Wachtende aardbevingsgedupeerden krijgen 350 euro

350 euro voor wachtende aardbevingsgedupeerden
350 euro voor wachtende aardbevingsgedupeerden © FPS (Jos Schuurman / Flickr (Reynermedia - cc)
Schademelders ontvangen 350 euro 'overlastvergoeding' als ze meer dan een jaar moeten wachten op vergoeding van aardbevingsschade. Dat heeft de Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Groningen (TCMG) vrijdag laten weten.
Voorwaarde is wel dat de schade is erkend. De commissie denkt dat ten minste achtduizend huishoudens in aanmerking komen voor de extra vergoeding.

Op stoom

De TCMG werd in maart 2018 opgericht. 'We hebben ruim een jaar nodig gehad om op stoom te komen. Een grote groep schademelders heeft daar overlast van', stelt TCMG-voorzitter Bas Kortmann. 'Met deze extra vergoeding willen we dat erkennen en hun daarom deze tegemoetkoming doen.'
De extra overlastvergoeding zal met terugwerkende kracht worden uitgekeerd aan vijfhonderd mensen die al meer dan een jaar wachten op uitkering van de schade.

Stuwmeer

Sinds enkele maanden handelt de TCMG structureel meer schademeldingen af dan er binnen komen. Verwacht wordt dat eind dit jaar een belangrijk deel van dit 'stuwmeer' is weggewerkt.
De TMCG denkt dat de nieuwe overlastvergoeding tegen die tijd nauwelijks nog hoeft te worden uitgekeerd.

Tot 1.035 euro

Met de nieuwe wachtvergoeding van 350 euro erbij kan het bedrag voor slachtoffers die al meer dan een jaar moeten wachten op uitkering van hun mijnbouwschade oplopen tot 1.035 euro.
De TCMG biedt namelijk ook 95 euro vergoeding voor het thuisblijven voor een schadeopname en minimaal 250 euro aan reguliere overlastvergoeding. Bij een schade van boven de tienduizend euro is dat een bedrag van 500 euro.
Daarnaast keert de TCMG 150 euro uit voor de schoonmaakkosten bij schadeherstel en 190 euro als tegemoetkoming voor het thuisblijven bij schadeherstel.

Een derde

Voorheen moesten mensen al deze extra vergoedingen zelf aanvragen, maar de TCMG heeft nu besloten dat de thuisblijfvergoeding en wachtvergoeding voortaan automatisch worden uitgekeerd als er mijnbouwschade is vastgesteld.
Woordvoerder Jouke Schaafsma van de TCMG: 'Het blijkt dat veel mensen zich niet bewust zijn van de mogelijkheid of het te veel gedoe vinden. We stellen vast dat maar een derde van de adressen de thuisblijfvergoeding heeft aangevraagd.'