Groningen Airport Eelde verwelkomt eerste vlucht uit Guernsey

Een ereboog voor het eerste toestel uit Guernsey
Een ereboog voor het eerste toestel uit Guernsey © Groningen Airport Eelde
Zeventig reizigers vlogen zondag vanaf Groningen Airport Eelde naar Guernsey. Even daarvoor landde de eerste vlucht vanaf de Kanaaleilanden.
Met een ereboog is die eerste vlucht vanuit Guernsey onthaald. Aan boord zaten twintig medewerkers uit de reisbranche. Het vliegtuig zette een klein uurtje later weer koers richting Guernsey. Dit keer met vakantiegangers aan boord.
Guernsey is een van de Kanaaleilanden tussen de zuidkust van Engeland en de westkust van Frankrijk. Blue Islands vliegt nog tot 23 juni iedere zondag van en naar Guernsey vanaf Eelde. De vluchten waren binnen twee maanden volledig uitverkocht. In totaal worden er ongeveer 560 passagiers vervoerd.

Het eiland is snel vol

Langer doorvliegen naar Guernsey is niet mogelijk. Reisorganisatie Sunair kijkt of er volgend jaar verlenging komt. 'We willen wel langer doorvliegen naar de Kanaaleilanden, maar het kan niet. We moeten de reizigers natuurlijk ook een bed aanbieden en dat zit op een klein eiland snel vol', zegt eigenaar Marc van Amsterdam. Sunair vliegt ook vanaf Rotterdam naar Guernsey. Die vluchten zijn ook populair.

Tegenslagen

Groningen Airport Eelde heeft de afgelopen tijd tegenslagen gehad. Zo stopte luchtvaartmaatschappij Nordica met vluchten naar Kopenhagen en München, belangrijke overstapplaatsen voor passagiers. Ook luchtvaartmaatschappij Transavia besloot niet meer te vliegen op de Canarische Eilanden.
Deze nieuwe vluchten hoeven dat gat niet te compenseren. 'Dat kan ook niet. Bovendien heeft reisorganisatie TUI de vluchten naar de Canarische eilanden overgenomen, dus we vliegen er nog steeds heen', zegt commercieel manager van Groningen Airport Eelde Bowy Odink.
Wat de nieuwe bestemming het vliegveld oplevert, wil Odink vanuit concurrentieoverwegingen niet zeggen.