De Geertsema's mogen oesters blijven rapen

Goed nieuws voor vissers Jan en Barbara Geertsema uit Lauwersoog: ze behoren tot de selecte groep die oesters mogen blijven rapen op het Wad.

De Geertsema's bestieren restaurant 't Ailand in de haven van Lauwersoog. Ze rapen al jarenlang Japanse oesters, die ze niet alleen in hun eigen restaurant serveren, maar ook door heel Nederland verkopen. 

2010

Dat kon sinds 2010 op basis van een tijdelijke, experimentele vergunning. In totaal waren er achttien van deze vergunningen, maar die komen dit jaar te vervallen. Daarvoor in de plaats komen twaalf nieuwe vergunningen, verleend op basis van de Natuurbeschermingswet.

Het aantal rapers wordt beperkt omdat oesters ook belangrijk zijn voor vogels en andere organismen. Een kleiner aantal rapers zorgt bovendien voor meer rust op het Wad.. 

Raapplan

Er zijn in totaal vijfentwintig aanvragen gedaan bij die provincie Friesland, die het rapen namens de drie waddenprovincies regelt. Van de vijfentwintig zijn er dus twaalf gehonoreerd, waaronder die van Jan en  Barbara Geertsema.

Om de vergunning daadwerkelijk te krijgen moeten ze samen met de tien andere geselecteerden een raapplan maken, dat moet worden goedgekeurd. De vergunningen zijn in principe zes jaar geldig.

'Vrijen met drie condooms'

Overigens zetten de Geerstema's vraagtekens bij de manier waarop er veel geld en mankracht wordt besteed aan de bescherming van het Waddengebied.

Barbara Geertsema: 'Ik vergelijk het wel eens met vrijen met drie condooms. Dat wordt meestal ook niet echt geweldig. Er is heel veel drang om extreem voorzichtig te zijn met de Waddenzee. Voorzichtig zijn is goed, maar er moet wel iets mogelijk blijven'. 

Lees ook:

- Het zijn spannende tijden voor Groningse oesterrapers

Meer over dit onderwerp:
LAUWERSOOG
Deel dit artikel:

Recent nieuws