Boer straks verlost van vliegtuigbom: 'Blij dat hij vandaag eindelijk af gaat'

Vandaag is het dan zover: de vliegtuigbom op de akker van Jakob Smith in Siddeburen wordt tot ontploffing gebracht. Tot grote opluchting van de boer, die meer dan een jaar met de '250 ponder' in zijn maag zat.
'Ik ben blij dat het vandaag eindelijk zover is dat hij af gaat. Dat geeft me een goed gevoel.'

Wegen afgesloten

De bom uit de Tweede Wereldoorlog bevat nog 30 kilo springstof, blijkt uit onderzoek. Om hem veilig te laten ontploffen wordt dan ook niets aan het toeval overgelaten. De nabijgelegen N33 wordt een kwartier afgesloten en de lokale Eideweg gaat zelfs van 9.00 tot 14.00 uur dicht. Ook moeten bewoners van een huis dat te dicht bij de akker staat hun woning verlaten.
De nabijgelegen N33 wordt afgesloten (Foto: Elwin Baas/RTV Noord)

Eerst ingegraven

De voorbereidingen voor de 'plof' zijn dinsdagochtend nog in volle gang. Zo ligt er in het midden van het terrein al een berg zand van 650 kuub, waar de bom uiteindelijk in komt te liggen. Daarvoor zal het projectiel eerst opgegraven moeten worden. Vervolgens wordt hij 200 meter verplaatst naar de zandbult en afgedekt met een laag zand van 4,5 meter dik.

Hoe laat ontploft de bom?

Naar verwachting brengt de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) de bom rond 12.15 uur tot ontploffing. Liefhebbers van een flinke knal hebben pech, want door de dikke zandlaag zal er niet veel te zien zijn.
Het was een hele strijd om dit voor elkaar te krijgen
Jakob Smith - Boer met bom

Balletje ging rollen

Boer Smith kijkt dinsdagochtend met een lach op zijn gezicht uit over de zandbult waar 'zijn' bom straks in verdwijnt.
'Het was een hele strijd om dit voor elkaar te krijgen. Het heeft meer dan een jaar geduurd. Pas toen ik mijn verhaal had gedaan bij twee verslaggevers van 112 Groningen en vervolgens Radio Noord er aandacht aan besteedde, ging het balletje rollen bij de gemeente Midden-Groningen. Straks kunnen wij gelukkig weer verder met het draineren van de akker.'
Burgemeester Adriaan Hoogendoorn bood vorige maand zijn excuses aan voor de vetraging bij het ruimen van de bom.

Hoge opruimkosten

Over de kosten van het ruimen was veel te doen. Aanvankelijk werden die door de gemeente begroot op ruim een ton, maar uit exra onderzoek bleek dat een bedrag van 25.000 euro volstaat.