Vier jaar cel voor mannen die Breaking Bad nadeden

© Jos Schuurman/FPS
Twee mannen van 35 en 41 jaar, die crystal meth produceerden in een drugslab in Zuidlaren, zijn veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf.
Het drugslab werd op 6 april vorig jaar gevonden in een loods aan het Bolwerk.

Tips

De politie viel die dag de loods binnen naar aanleiding van tips over een hennepkwekerij die erin zou staan. In één ruimte werd daadwerkelijk een hennepkwekerij met driehonderd planten en tienduizend stekjes gevonden.

Breaking Bad

In twee andere afgesloten ruimtes vond de politie het drugslab en een opslagruimte, waar chemisch afval lag. Ook lag er bijna 2,9 kilo crystal meth, een drug die vooral bekend werd door de Netflix-serie Breaking Bad.

Overleden hoofdverdachte

De politie hield in de loods drie mannen en drie vrouwen aan, van wie de oudste ook nog leek op de hoofdrolspeler in de serie. Deze 64-jarige man uit Emmen is uiteindelijk niet berecht, omdat hij in januari dit jaar zelfmoord pleegde in de cel.
Hij zat toen negen maanden in voorarrest. Hij heeft altijd beweerd dat hij niks te maken had met de productie van de synthetische drugs.

Kok

De 41-jarige man is een Vietnamees. Hij zit vast sinds zijn arrestatie. Het vermoeden is dat hij was ingehuurd als 'kok': iemand die de drugs door middel van een chemisch proces maakte.
Toen de politie hem vond, woonde hij in de loods, zag hij er erg slecht uit en had hij brandwonden op zijn armen. Zelf heeft hij niks willen verklaren over wat hij deed in de loods.
De 35-jarige man, die uit Haarlem komt, werd ook op 6 april vorig jaar aangehouden. Hij mocht na een paar maanden voorarrest naar huis, maar moet dus nu alsnog vier jaar de cel in. De man ontkent dat hij iets met drugs te maken heeft.

Alleen om te bezoeken

De auto van de Haarlemmer kwam tussen oktober 2017 en april 2018 71 keer bij de loods aan het Bolwerk, bleek uit onderzoek. De Haarlemmer zei dat hij er geregeld kwam om zijn vriend, de Emmenaar, te bezoeken. Van drugs wist hij naar eigen zeggen niks.
De straffen zijn gelijk aan de eisen van het Openbaar Ministerie. Drie vrouwen uit Groningen, die ook zijn aangehouden in de drugsloods, moeten zich later voor de rechter verantwoorden vanwege betrokkenheid bij de hennepkwekerij.