Oud- Hoogezandster troggelt geld af met babbeltruc en moet kliniek in

© Flickr / Alexa LaSpisa (creative commons)
Een voormalige inwoner van Hoogezand is veroordeeld tot een veelplegersstraf van twee jaar. De man is volgens de rechtbank schuldig aan diefstal, zes oplichtingen en één poging tot oplichting.
De 46-jarige man ging van januari 2016 tot december 2018 langs allerlei woningen in Drenthe. In Emmen, Coevorden en Weiteveen probeerde hij met een smoes geld los te peuteren voor zijn 'kapotte auto', waarmee hij naar zijn werk wilde gaan. 

Man valt door de man

Hij vertelde dat hij met pech langs de weg stond of een lege tank had en geld wilde lenen. Dat lukte hem diverse keren. Bij één van zijn trucs trof hij bij toeval een technische dame. Zij wilde hem wel helpen de auto te repareren. Toen viel de babbelaar door de mand en werd hij door meerdere slachtoffers herkend. Daarna regende het aangiftes tegen de man.   
De rechtbank neemt het de man kwalijk dat hij niet stil heeft gestaan bij de gevolgen voor de betrokkenen. Hij schaadde met zijn babbeltrucs het vertrouwen van de slachtoffers en stal ook nog eens vijftien euro uit een woonboot, terwijl hij werd geholpen met zijn auto.

Proeftijd

In vijf jaar tijd werd de voormalige Hoogezandster al drie keer eerder veroordeeld voor soortgelijke feiten. Hij zat nog in zijn proeftijd toen hij het geld aftroggelde bij Drentse inwoners.
Hij had nog 93 dagen cel openstaan en het Openbaar Ministerie (OM) wilde die celstraf op de man verhaald zien. De rechtbank oordeelde echter dat deze celstraf moet worden omgezet in een extra lange proeftijd.
 

Schadevergoeding

De man wordt momenteel behandeld in Weiteveen. Zonder de juiste behandeling en begeleiding zal hij niet stoppen met het plegen van strafbare feiten, is de overtuiging van de rechtbank. Daarop werd hem de veelplegersstraf opgelegd, omdat de maatschappij tegen de man moet worden beschermd. Aan de slachtoffers moet hij ruim driehonderd euro betalen.