Minister eist opheldering over kosten afscheidsfeest RUG

Ingrid van Engelshoven wil opheldering over de kosten van het afscheidsfeest van de RUG.
Ingrid van Engelshoven wil opheldering over de kosten van het afscheidsfeest van de RUG. © Bart Maat/ANP
Onderwijsminister Ingrid van Engelshoven gaat de Rijksuniversiteit Groningen om opheldering vragen over het 70.000 euro kostende afscheidsfeest van vertrekkend rector Elmer Sterken. Dat meldt De Telegraaf.
'Dit bedrag strookt op het eerste gezicht niet met een sobere en doelmatige besteding van onderwijsmiddelen', meent Van Engelshoven. Het gaat om een afscheidsfeest dat plaatsvindt tijdens de viering van het 405-jarige bestaan van de RUG in juni.

Publieke middelen

'De 70.000 euro aan publieke middelen kunnen in tijden van bezuinigingen en torenhoge werkdruk voor docenten een veel betere besteding krijgen. Maar in plaats daarvan kiest het College van Bestuur voor het organiseren van een eigen feestje', stelde studentenfractie DAG gisteren op haar website.
Het afscheid van voormalige collegevoorzitter Sibrand Poppema kostte al 40.000 euro, zo staat in de begroting van dit jaar.

Veel andere onderdelen

Woordvoerder Jorien Bakker van de RUG zei dinsdagavond in een reactie dat beide afscheidsfeestjes niet te vergelijken zijn.
'Voor de rector wordt een officieel academisch afscheid georganiseerd in de week van 14 juni. Daar bij worden vertegenwoordigers van andere universiteiten uitgenodigd, maar zijn ook heel veel andere onderdelen bedacht', stelt ze.
'Het is overduidelijk een groter feestje voor studenten, Stadjers en medewerkers. Dus een breder programma dan alleen de afscheidszitting in de Martinikerk. We zullen, zoals altijd, kritisch kijken naar waar we kunnen bezuinigen', aldus Bakker.