Oorlogsspullen in huis? 'Niet weggooien!'

Tweede Wereldoorlog-kenner Joël Stoppels zit er nu al klaar voor. Vrijdag kunnen mensen met oorlogsspullen langskomen in het Noordelijk Scheepvaartmuseum. Stoppels hoopt op enkele parels.

'Het is heel belangrijk om de verhalen vast te leggen voor de volgende generatie. Vaak zijn daar tastbare herinneringen aan zware periode aan verbonden. Maar ook positieve, zoals de zogenaamde bevrijdingssigaretten. Er zijn beelden dat bij de bevrijding hele jonge jongen staan te roken met de Canadezen.'

Vorig jaar werd 'Niet weggooien' voor het eerst in het Noordelijk Scheepvaartmuseum gehouden, in samenwerking met het Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen. Toen kwam Stoppels al enkele mooie dingen tegen.

Doos met kabels van een tank

'Na de bevrijding is er een periode geweest waarin Canadezen gestationeerd zijn geweest in het noorden. Sommige zijn tot december ingekwartierd geweest. Als we weggingen, lieten alles achter. Mensen kwamen vorige met kabels van een tank, keurig in een doos.'

Stoppels en andere experts zitten vrijdag tussen 12.30 en 17 uur klaar om spullen uit de oorlog te bekijken en de historische waarde te bepalen.

Meer over dit onderwerp:
GRONINGEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws