Bevrijdingsfestival is 'feestje van 1 miljoen euro' voor 130.000 bezoekers

Het Stadspark verandert langzaam in dé plek om onze vrijheid te vieren. 'Dit feestje kost 1 miljoen', zegt organisator Diederik van der Meide.

'Op de drukke momenten zijn hier 50.000 tot 60.000 mensen op de drafbaan', schat hij de drukte in. 'Maar ook buiten de drafbaan hebben we podia staan. Daar kunnen ook een heleboel mensen kwijt.' Verspreid over een dag trekt het festival ongeveer 130.000 bezoekers.

De plaszuilen en tanks met bier staan inmiddels al klaar. Maar hoeveel liter gaat er nou doorheen op Bevrijdingsdag? 'Het zijn veel liters, meer dan ik in mijn eentje op kan in een jaar. Het zijn duizenden liters. Hoeveel precies? Dat vertel ik niet, dat is het geheim van de kok.'

Het festival is gratis toegankelijk. De opbrengsten haalt de organisatie dan ook uit verkoop van eten en drinken.

Andere plek

Nieuw dit jaar is de locatie van de podia. In tegenstelling tot de afgelopen jaren wordt het festival aan de westkant van de ringweg gehouden en niet aan de kant van de Paterswoldse weg.

'Neem andere ingangen'

Ook wordt het publiek verzocht om niet alleen de hoofdingang te nemen. Het tunneltje vanaf MartiniPlaza naar de drafbaan en de ingang bij meubelboulevard Peizerweg moeten opstoppingen voorkomen. 'Zo is het prettiger voor het publiek, maar ook voor ons qua crowdmanagement.'

Lees ook:

- Wisseltruc op Drafbaan: Kingsland wordt Bevrijdingsfestival
- Bevrijdingsfestival dit jaar in ander deel Stadspark
- Kraantje Pappie is slotact op Bevrijdingsfestival Groningen

Meer over dit onderwerp:
GRONINGEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws