Amerikaans bedrijf vestigt grote datacenters in Eemshaven en Groningen

QTS gaat zich in de Eemshaven vestigen in dit gebouw
QTS gaat zich in de Eemshaven vestigen in dit gebouw © Koos Boertjens
Het Amerikaanse technologiebedrijf QTS gaat een groot datacenter vestigen in de Eemshaven. Ook komt er een datacenter in Groningen.
De grootste van de twee datacenters komt in de Eemshaven te staan. Daar heeft QTS het datacenter overgenomen uit de failliete boedel van TCN SIG Telehousing, dat eerder gebruikt werd door Google. 

52 miljoen

In Groningen gaat het om het datacenter dat TCN had op Zernike. Met de overname van beide datacenters is een bedrag gemoeid van ruim 52 miljoen euro. 

Wereldwijde groei

Volgens QTS past de overname in de strategie van het bedrijf om wereldwijd uit te breiden. Groningen Seaports is blij met de nieuwe klant. Volgens woordvoerder Robert van Tuinen heeft QTS in de Verenigde Staten een 'indrukwekkende staat van dienst' opgebouwd. 

Google

De Eemshaven is door het ruime aanbod aan (groene) energie en de aanwezigheid van internationale snelle kabelverbindingen een aantrekkelijke locatie voor de vestiging van datacenters.
Technologiereus Google koos al eerder voor nieuwbouw in de Eemshaven. Het datahotel van Google heeft overigens tientallen keren meer capaciteit dan dat van QTS straks. 

Werkgelegenheid

De vestiging van het Amerikaanse bedrijf in de Eemshaven en Groningen levert enkele tientallen nieuwe banen op.