'NVWA greep niet in bij vervoer zieke dieren naar noordelijke slachthuizen'

© Ifpri Images/Flickr (Creative Commons)
Keuringsartsen van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) hebben toegestaan dat zeker honderd, maar mogelijk veel meer zeer ernstig zieke en kreupele runderen naar slachthuizen in Noord-Nederland zijn vervoerd.
Dat zeggen klokkenluiders binnen NVWA tegen RTL Nieuws, meldt RTV Drenthe. Bovendien zouden door slecht optreden van de NVWA mogelijk 'tientallen tonnen' aan afgekeurd vlees in de voedselketen zijn terechtgekomen.

Te weinig steun om hard op te treden

De klokkenluiders houden het hoger management van de NVWA verantwoordelijk voor deze situatie. Dierenartsen zouden te weinig steun krijgen van de leiding om hard op te treden.
'Degene die heel strikt handhaaft, wordt als heel vervelend ervaren en die wordt op het matje geroepen door de teamleider. Dus je wordt niet gemotiveerd om je werk strikt uit te voeren.'

Geen rapport, geen boetes

Het vervoeren van zieke dieren is verboden, omdat ze dan onnodig pijn lijden. Als zo'n transport door een NVWA-dierenarts op het slachthuis wordt geconstateerd, kan een boer, veehandelaar, slachterij of andere betrokkenen worden beboet.
Maar in de meeste gevallen wordt geen rapport opgemaakt en volgen dus ook geen boetes, zeggen (oud)-medewerkers van de NVWA. 

NVWA ontkent

De NVWA herkent zich niet in het beeld dat het medium schetst, zegt een woordvoerster. De toezichthouder laat weten dat vorig jaar bij negentien middelgrote slachthuizen zeventig rapporten zijn geschreven over de aanvoer van 'niet-transportwaardige dieren'.
In het jaar ervoor waren dat 69 rapporten. Volgens de NVWA is het toezicht op slachthuizen sinds 2014 geïntensiveerd, waardoor zowel hygiëne als dierenwelzijn zijn verbeterd.
De NVWA ontkent dat het afgekeurde vlees in de voedselketen is terechtgekomen. De dienst zegt dat deze kadavers getraceerd en vernietigd zijn.