Voorwaardelijke celstraf voor dreigen met bomaanslag in treinverkeer

© Jos Schuurman/FPS
Een 22-jarige man uit Maarssen die bij de klantenservice van de NS in Groningen telefonisch dreigde met een terroristische aanslag, is veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van drie maanden.
De straf is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie. De man moet zich in de proeftijd laten behandelen.

Binnen 48 uur Bitcoins

De man werd vorig jaar maart als anonieme beller doorverbonden naar de klantenservice. Hij wilde binnen 48 uur 123 bitcoins ontvangen. Zo niet, dan zou een bomaanslag volgen. De agenten kwamen al vrij snel uit bij de 22-jarige man in Maarssen.
Die was erg geschrokken van zijn daad, zei hij tegen de agenten. Hij gooide direct na het telefoontje zijn simkaart weg. Ondanks dat was hij toch traceerbaar. Hij baalde dat hij destijds niet op de 'bitcoins-trein' was gestapt. 'Dan was ik nu rijk', zei hij.

'Heftige actie'

De man had het financieel niet breed, maar echt problemen op dat gebied had hij ook weer niet. 'Ik wilde uitgaan en geld uitgeven aan luxe artikelen', zei hij. De rechter noemde dit een 'heftige actie' om geld te genereren.

Geen afpersing

De man zette zijn plannen destijds niet door. Daardoor is er sprake van 'vrijwillige terugtred' en is afpersing niet bewezen. De man is daarom veroordeeld voor bedreiging.