Onrust onder personeel NEG Westerbroek, vrees voor ontslagen

Het personeel van NEG in Westerbroek is ongerust over de toekomst van het bedrijf. Het bedrijf kampt met teruglopende verkopen en snijdt in de productie. Medewerkers vrezen ontslagen.

NEG (Nippon Electric Glass) is sterk afhankelijk van de situatie in andere industrieën. Het bedrijf voelt op dit moment vooral dat het minder gaat met de auto-industrie, waar het materiaal voor produceert waar bijvoorbeeld plastics mee worden versterkt.

Personeel is geïnformeerd over de stand van zaken, maar verkeert nog in onzekerheid over de precieze gevolgen.

Nieuwe oven

De Japanse multinational bouwt momenteel aan een nieuwe spinnerij en een oven voor glasvezelproductie. Een investeringsproject waarmee 53 miljoen euro is gemoeid.

'Over de timing van de afbouw en de opstart van de oven wordt nader besloten. Het is afhankelijk van de situatie van de markt', zegt directeur Teun Bakker van NEG.   

Consequenties

Tegelijkertijd schroeft NEG de productie van de twee bestaande ovens terug. 'Er zal een tijdelijke aanpassing zijn van het productievolume vanwege marktcondities. De consequenties ervan zijn in onderzoek', laat Bakker weten.

Honderd banen

Volgens medewerkers die anoniem willen blijven staan er rond de honderd banen op de tocht.

Bakker wil de aantallen niet bevestigen. Hij zegt over een week of twee meer duidelijkheid te geven. Bij NEG werken ongeveer vijfhonderd mensen.

Zorgen

Vakbond FNV Bondgenoten zegt op de hoogte te zijn van de zorgen die er bij de NEG-werknemers bestaan. 'Dat het daar spannend is, dat is zeker', zegt vakbondsbestuurder Joosje de Lang. De onrust heerst al wat langer, verklaart De Lang.

Zo voelde het personeel zich begin dit jaar overvallen door het plotselinge vertrek van directeur Gerard Burger. Waarom precies Burger na een directeurschap van achttien jaar plaats moest maken voor de huidige directeur Teun Bakker werd niet duidelijk.

Dat het daar spannend is, dat is zeker
Joosje de Lang - FNV Bondgenoten

De huidige berichten contrasteren nogal met die van eind 2017 toen NEG samen met de grootschalige investering een forse uitbreiding van de werkgelegenheid aankondigde. Er zouden zo'n honderd banen bij komen. 

'Als de markt verandert dan wordt daarop geschakeld in de besluitvorming', zegt NEG-directeur Bakker hierover.

Groeiplannen

Ruim een jaar eerder nam NEG de glasvezelfabriek over van het Amerikaanse concern PPG. De Japanse multinational maakte toen bekend te willen groeien en meer omzet te willen halen uit de productie van glasvezel.

De verwachting was dat de fabriek in Westerbroek daar van zou profiteren. De overname zou ook goed nieuws betekenen voor de onderzoek- en ontwikkelafdeling in Westerbroek.

Lees ook:

- Directeur voormalig PPG Westerbroek vertrekt plotseling
NEG investeert 53 miljoen in glasvezelfabriek Westerbroek (oktober 2016)
- PPG is nu NEG Fiber Glass en geeft uitzendkrachten vaste baan (oktober 2016)
- Wie is de nieuwe eigenaar van PPG? (juni 2016)

Deel dit artikel:

Recent nieuws