Justitie: 'Bankier van de onderwereld' moet maanden de cel in

© SXC.hu
'Een bankier van de onderwereld'. Dat is volgens de officier van justitie de enige juiste benaming voor een 48-jarige man uit Groningen die geld uitleende in ruil voor het bewaren van drugs en wapens.
Als het aan de officier ligt moet de man dertien maanden de cel in, waarvan vier maanden voorwaardelijk.  

Bezemsteel

De politie ontdekte een grote hoeveelheid drugs en wapens toen ze naar aanleiding van een aantal meldingen zijn woning doorzochten. De man zou zijn vrouw en dochter mishandelen. Zijn vrouw zou hij met een bezemsteel hebben geslagen. Voor deze feiten stond hij ook terecht. 
In zijn woning werden een automatisch wapen, een hagelgeweer, een semi-automatisch pistool, een kogelvrij vest en een geluidsdemper gevonden. Behalve verschillende soorten drugs lag er ook een weegschaal en materiaal om drugs mee te versnijden.  
 

Wapens en drugs

De verdachte bekende het wapen- en drugsbezit, maar beweerde dat hij niets met de spullen deed. Hij leende geld uit en kreeg de spullen als een soort borg.
Dat hij daarmee als 'bankier van de onderwereld' kan worden gezien, begreep hij. Toch ontkende hij dit. Net als het mishandelen van zijn vrouw en dochter. Hij zou zijn dochter slechts twee keer 'een corrigerende tik' hebben gegeven. 

Ongeloofwaardig verhaal

De officier vond het een ongeloofwaardig verhaal. 'Criminelen hebben wapens of drugs voorhanden. Als je dat hebt, ben je een crimineel', sprak hij op zitting.
Dat de verdachte geen enkel kwaad zag in het verbergen van drugs en wapens, nam hij hem kwalijk. Voor het slaan van zijn vrouw met een bezemsteel, vond de officier geen overtuigend bewijs. Dat de man zijn dochter sloeg, acht hij wel bewezen. 'Hij noemt het een corrigerende tik, maar daar denken we in de maatschappij verschillend over.'  

Narcistische trekken

De man zit inmiddels vijf maanden in voorarrest. Uit psychologisch onderzoek blijkt dat hij anti-sociale en narcistische trekken vertoont, maar er is geen sprake van een psychische stoornis.
De man gaf aan mee te willen werken aan een eventuele behandeling. Hij werd eerder al eens veroordeeld voor een werkstraf van 80 uur. 
Uitspraak volgt op 16 mei.