'Reuzenradsoap' krijgt nieuw hoofdstuk bij Raad van State

Een buurman van Lamberink ergert zich aan het geknipper van het licht van de reuzenraden.
Een buurman van Lamberink ergert zich aan het geknipper van het licht van de reuzenraden. © Jos Schuurman/FPS
De Raad van State buigt zich vrijdag over een opmerkelijke zaak die draait om Reuzenrad Lamberink BV in Schildwolde. Het bedrijf aan de Graauwedijk houdt zich onder meer bezig met het onderhoud van reuzenraderen.
Tijdens dat onderhoud wordt onder meer de verlichting getest en juist dat geknipper van de lampen is een omwonende van het bedrijf een doorn in het oog.

Raad van State

Het was voor hem reden om bezwaar te maken bij de gemeente Midden-Groningen. Maar die vindt dat de buurman te ver weg woont van het bedrijf van Lamberink. Daarom werd zijn bezwaar afgewezen.
Toen hij vervolgens naar de rechtbank in Groningen stapte, ving de man opnieuw bot. En dus stapte hij naar de Raad van State, de hoogste bestuursrechter van ons land. Die moet nu beslissen of de gemeente Midden-Groningen het bij het rechte eind heeft of dat die opnieuw zijn bezwaar in behandeling moet nemen.
Zo ziet de verlichting op de reuzenraderen eruit (Foto: Jos Schuurman/FPS)

Sinds 1969

Reuzenrad Lamberink is sinds 1969 gevestigd aan de Graauwedijk, vertelt Kokkie Kroon, de vrouw van Jan Lamberink. 'Wij zijn gespecialiseerd in de vrijetijdsindustrie, zoals bijvoorbeeld de bouw van achtbanen. Sinds de jaren tachtig houden we ons bezig met reuzenraderen.'
Ze zitten er al heel wat jaren, wil Kroon maar zeggen. 'Deze procedure gaat over 2017. Toen hebben wij hier twee of drie keer een reuzenrad gehad, om onder meer de verlichting te testen. Het ging telkens om een periode van een week.'
'Hij stoort zich daar kennelijk aan', vervolgt Kroon. 'Wij denken dat het wel meevalt. Hij woont twee kilometer verderop en bovendien kijkt hij niet uit op ons bedrijf. Daarvoor moet hij naar buiten en om zijn huis heen lopen.'

Uitgenodigd

Hoewel Lamberink en zijn vrouw vrijdag officieel geen partij zijn, zijn ze wel uitgenodigd door de Raad van State om de zitting bij te wonen. 'We gaan erheen, maar zijn wel weer een hele dag kwijt met reizen', verzucht Kroon.
'We hopen dat de buurman toch weer met ons wil praten. De deur staat altijd open voor een gesprek', besluit ze.