Succes Chihuly-tentoonstelling heeft museum verbaasd

De Chihuly-tentoonstelling, die zondag voor het laatst in het Groninger Museum te zien was, heeft meer bezoekers getrokken dan museumdirecteur Andreas Blühm had verwacht.

Zo'n 155.000 bezoekers kwamen af op de glaskunst van de Amerikaan Dale Chihuly (77). 'Dat hadden we niet verwacht, het is waanzinnig veel. We hadden gehoopt op 100.000. Hij is niet zo bekend in Nederland', vertelt Blühm.

Acht Chihuly's verkocht

Niet alleen het aantal bezoekers heeft hem positief verrast. Het museum bood ook kunst van Chihuly te koop aan. Vanaf vijfduizend euro kunnen bezoekers thuis altijd naar het werk van de glasblazer kijken.

'Ik dacht: dat koopt niemand, dat is veel te duur', zegt Blühm. Maar hij moet zijn mening bijstellen. Van de tien kunstwerken die werden aangeboden, zijn er acht verkocht.

De glassculpturen van de expositie gaan nu terug naar Seattle, waar ze vandaan komen. Tien Amerikanen komen de kunswerken voorzichtig demonteren, inpakken en verschepen. Het valt mee hoe makkelijk dingen breken. 'De grote dingen zijn best stevig', zegt Blühm. 'Maar dan nog moet je voorzichtig zijn.'

Niets gesneuveld

In de periode dat de 155.000 bezoekers langs het werk van Chihuly schuifelden, is er niets gebroken. Het aanraken van de kunst was niet toegestaan, maar het gebeurde af en toe wel. 'We waren er wel bang voor. Het nodigt uit om aan te raken, maar mensen hebben een soort natuurlijk respect voor het glas. Het oogt natuurlijk fragiel.'
 
Elk onderdeel wordt apart verpakt in in totaal 750 verhuisdozen, die in twaalf vrachtwagens vervoerd worden naar zeven zeecontainers. Eén kunstwerk gaat terug naar het Koninklijk Huis; een schaal die Bill Clinton ooit cadeau gaf aan toenmalig koningin Beatrix.
 

Een deel blijft

Wie de tentoonstelling heeft gemist hoeft niet te treuren, de glazen bloemen die in het trappenhuis van het museum hangen, blijven. Chihuly bouwde in zijn atelier het trappenhuis
op schaal na zodat hij het kunstwerk precies op maat kon maken. Ook in de toekomst kunnen bezoekers van het Groninger Museum dus het werk van Chihuly bewonderen.

Lees ook:

Groninger Museum verwelkomt 100.000ste bezoeker CHIHULY
Goed jaar voor Groninger Museum
Glasblazer Chihuly toont kleurrijke beelden in Groninger Museum

Meer over dit onderwerp:
Groningen-Stad groningermuseum GRONINGEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws