Boksen met Parkinson: 'Door de trainingen slaap ik gewoon weer'

Trillende ledematen, een slechte coördinatie en stijve spieren. Zomaar een paar kenmerken van de ziekte Parkinson. Volgens bokstrainer Jan Koops uit Appingedam kunnen de symptomen verminderen door het volgen van bokslessen.

Sinds april geeft Koops daarom bokstrainingen aan mensen met Parkinson.

Koops: 'In Amerika is er onderzoek gedaan naar de relatie Parkinson en boksen, de resultaten zijn verbluffend. Maar voor mij geldt: als ik ook maar een persoon kan helpen om de ziekte dragelijker te maken, is mijn missie geslaagd'.

Afbeelding

Lekker slapen na het boksen

Koos Koetje uit Delfzijl en volgt sinds een paar weken de lessen. Hij leeft sinds 2000 met de diagnose Parkinson en is erg enthousiast over de trainingen.

'Ik slaap heel slecht. Soms maar een paar uur per nacht. Maar op maandagavond kom ik compleet gesloopt thuis. Door de trainingen slaap ik gewoon weer en ik voel me de dag er na een stuk fitter'.

Afbeelding

'Ik vind de trainingen heerlijk'

Ook Saskia Dees heeft Parkinson en komt vanuit Eelde elke maandag naar Appingedam. 'Voordat ik de diagnose kreeg sportte ik al veel. Nu helemaal. Ik probeer in combinatie met medicijnen de gevolgen van de ziekte zo veel mogelijk te beperken.' 

'Ik vind de trainingen heerlijk, ik raad het iedereen aan. Wel mis ik nog wat dames, die kunnen ook gewoon komen hoor.'

Elke maandagavond in Appingedam

Op dit moment geeft Koops elke maandagavond in het gymlokaal van de Olingertil les aan ongeveer tien mensen.

'Samen met fysiotherapeuten en een grote groep vrijwilligers zorgen we ervoor dat de sporters bijna een-op-een les kunnen krijgen. Als je dan ziet dat iemand iets beter gaat bewegen...tja dat is gewoon fan-tas-tisch'.

Meer over dit onderwerp:
Appingedam
Deel dit artikel:

Recent nieuws