Activisten plaatsen busborden bij haltes lijn 73: 'Hand in hand terug naar eigen land'

Het bord dat langs lijn 73 is geplaatst
Het bord dat langs lijn 73 is geplaatst © Voorpost/ Facebook
Activisten hebben zondag borden neergehangen bij bushaltes langs de route van buslijn 73 tussen Ter Apel en Emmen. Op de borden staan de teksten 'hand in hand naar eigen land' en 'alleen vertrek'.
De fictieve bus zou volgens de borden onder andere naar Marrakesh en Bagdad rijden. Vluchtelingen en asielzoekers maken gebruik van bus 73 om van en naar het asielzoekerscentrum in Ter Apel te komen. 
De foto's werden geplaatst op Facebook, door de nationalistische actiegroep Voorpost. Het logo van de actiegroep staat afgebeeld op de borden. Voorpost was niet bereikbaar voor commentaar.

Politie stelt onderzoek in

De politie laat weten onderzoek in te stellen naar wie de borden heeft opgehangen. 'Daarbij gaan we onder andere camerabeelden bekijken', zegt een woordvoerder. Of het ophangen van de borden strafbaar is, laat de politie aan het Openbaar Ministerie.

Reacties gemeenten

De gemeente Westerwolde laat weten zondagavond ongeveer tien borden te hebben verwijderd. Ook de borden die in de gemeente Emmen hingen zijn inmiddels weggehaald.

Reactie Qbuzz

Busvervoerder Qbuzz laat weten de inhoud van de borden weerzinwekkend te vinden.
'We worden door de burgemeesters en de politie op de hoogte gehouden van de voortgang, maar zijn inhoudelijk niet betrokken. De borden zijn absoluut niet van ons, we distantiëren ons er volledig van', laat een woordvoerder weten.