Reconstructie: Zo ontsnapte de gevangene uit Veenhuizen

Bijna drie weken geleden ontsnapte een gevangene uit de gevangenis in Veenhuizen. Lang duurde zijn vrijheid niet; nog dezelfde middag werd hij in Kropswolde weer opgepakt. Wat is er nou precies gebeurd?

RTV Drenthe maakte een reconstructie van de ontsnapping van de gevangene aan de hand van anonieme tips.

Onder vrachtwagen

Op woensdagmorgen 17 april ontsnapt de man via de werkplaats van de gevangenis. Hij kruipt onder een vrachtwagen. De vrachtwagen wordt voor vertrek gecontroleerd. De gevangene kruipt daarom bovenop het reservewiel. Hij hoopt dat hij op deze manier over het hoofd wordt gezien tijdens de controle van de vrachtwagen. Hij blijft onopgemerkt.

De vrachtwagen rijdt van gevangenislocatie Esserheem naar de locatie Norgerhaven in Veenhuizen. Tijdens de rit komt hij ongezien van de vrachtwagen. Hij is vrij en gaat ervandoor.

Weet de weg niet

Nu moet hij ongezien proberen weg te komen. Hij trekt zijn overall uit en steelt een fiets. In een joggingbroek en grijs vest vertrekt de man. De gevangene wil naar Kropswolde, maar hij weet de weg niet. Waarom hij hier naartoe wil, is onbekend.

De man vraagt de weg aan een voorbijganger. Niet alleen vraagt de ontsnapte gevangene hoe hij in Kropswolde komt, hij vermeldt er ook bij dat hij uit Veenhuizen komt. Niet zo slim.

Helikopter

Ondertussen start de politie een grote zoektocht. Zo cirkelt de politiehelikopter boven Assen. Ook medewerkers van de NS en Qbuzz zijn ingeseind om naar de man uit te kijken.

Veel mensen horen via de media over de ontsnapping. De voorbijganger die de gevangene de weg naar Kropswolde wees, beseft dat het om de voortvluchtige man gaat. Hij waarschuwt de politie.

Isoleercel

Bij aankomst in Kropswolde wordt de ontsnapte man in de boeien geslagen. Voor hem volgen twee eenzame weken in de isoleercel, als straf voor zijn ontsnapping. Ook komt hij niet vervroegd vrij vanwege zijn ontsnappingspoging. Strafverlenging krijgt de ontsnapte gevangene niet, want ontsnappen uit de gevangenis is niet strafbaar.

Dienst Justitiële Inlichten wil niets zeggen

De Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) wil niet op het verhaal ingaan. 'Uiteraard weten we wat er zich heeft afgespeeld, maar er loopt nog een intern onderzoek van de DJI naar de ontsnapping. Vooruitlopend op de uitkomsten hiervan willen we nog geen verder commentaar geven', laat Ellen Verouden namens de DJI weten aan RTV Drenthe.

'Wanneer er uit het onderzoek aanbevelingen voor verbeteringen naar voren komen, gaan we die uiteraard overnemen. Interne procedures zijn inmiddels aangescherpt om een herhaling van de recente ontsnapping te voorkomen.'

Eerdere ontsnappingen

Naast de gedeeltelijk succesvolle ontsnapping op 17 april, was er eerder die maand ook een ontsnappingspoging in Veenhuizen. Op 9 april verstopte een gevangene zich in de vrachtwagen die containers met vet uit de keuken kwam ophalen. Maar deze gevangene werd tijdens een controle van de vrachtwagen wel opgemerkt.

In 2009 ontsnapten twee gedetineerden uit PI Veenhuizen. In 2012 probeerden drie gevangenen te ontsnappen, maar die werden snel weer ingerekend.

Binnen de Muren
RTV Drenthe maakte onlangs een zevendelige documentaireserie (een podcast) Binnen de Muren. In deze serie hoor je verhalen over gevangenis Esserheem in Veenhuizen. RTV Drenthe-verslaggever Marjolein Knol sprak gedetineerden met verschillende straffen en bewaarders die het niet altijd makkelijk hebben. Luister de afleveringen via Soundcloud, of abonneer je via Google Podcast, iTunes of Spotify op Binnen de Muren.

Lees ook:

- Ontsnapte gevangene krijgt twee weken straf
- Ontsnapte gevangene opgepakt in Kropswolde
- Gevangene ontsnapt in Veenhuizen

Meer over dit onderwerp:
VEENHUIZEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws