Nationalistische actiegroep wil meer acties in Ter Apel

Er komen vrijwel zeker meer 'ludieke' acties in Ter Apel tegen overlastgevende asielzoekers. Dat meldt de 'nationalistische' actiegroep Voorpost.

Afgelopen zondag werden bij bushaltes langs de route van lijn 73 tussen Ter Apel en Emmen borden opgehangen met teksten als 'hand in hand naar eigen land' en 'alleen vertrek'. Hoewel het logo van 'Voorpost' op de borden stond, ontkent voorman Florens van der Kooi dat de actiegroep er rechtstreeks mee te maken heeft.

Zo omschrijft Voorpost zichzelf:

'Voorpost is een nationalistische heel-Nederlandse actie- en vormingsgroep. Voorpost strijdt voor de hereniging van Nederland en Vlaanderen en is o.a. tegen legalisering van drugs, tegen kindermisbruik en keert zich tegen de multiculturele illusie'.

'Lokale mensen'

'Het zijn lokale mensen die de actie hebben uitgevoerd', zegt Van der Kooi. 'Wij hebben wel contacten in die buurt, maar wij hebben in Ter Apel geen officiële afdeling, een kringwerking, zoals wij dat noemen. Wij zijn heel blij met de contacten die we nu hebben. Vanaf nu kunnen we actie gaan voeren vanuit onze organisatie zelf.'

Rebels en prikkelend

Hoe de nieuwe acties eruit gaan zien, zegt Van der Kooi nog niet te weten. 'Daar zijn we ons nog op aan het beraden, want wij willen actievoeren binnen de grenzen van de wet. Vaak ludiek, rebels en prikkelend om de boel een beetje wakker te schudden, zodat de politiek wel gaat luisteren naar de bevolking.'

Camerabeelden

Volgens Van der Kooi kan de actie van afgelopen zondag rekenen op veel steun van de inwoners van Ter Apel. Maar het 'ludieke' karakter valt niet bij iedereen in goede aarde.

Een woordvoerder van Qbuzz noemde de protestborden bij de bushaltes 'weerzinwekkend'. De politie liet weten een onderzoek in te stellen, waarbij onder meer camerabeelden worden bekeken om te achterhalen wie de borden heeft opgehangen.

Eigen volk

Van dat laatste begrijpt Van der Kooi niets. 'Ze zetten de politie in tegen het eigen volk dat op een ludieke aandacht wil vragen voor een eigen probleem. Ze kunnen die capaciteit beter inzetten om die vier gasten op te pakken en uit te zetten.'

Met 'die vier gasten' doelt Van der Kooi op de vier asielzoekers die het onlangs aan de stok kregen met de chauffeur en de beveiligers op buslijn 73. Beelden van het incident zorgden voor veel ophef in de media.

'Geen vluchtelingen'

Van der Kooi windt geen doekjes om zijn mening over asielzoekers. 'Wij zijn van mening dat het merendeel van de bewoners van azc's geen echte vluchtelingen zijn. Het overgrote deel zijn gelukszoekers uit veilige landen, die alleen hier zijn om zich met criminaliteit bezig te houden. Als men begint die uit te zetten en terug te sturen, dan wordt het probleem al een stuk minder en krijgt men ruimte voor de echte vluchtelingen.'

De gemeente Westerwolde laat via een woordvoerder weten zich te distantiëren van de acties van Voorpost.

Lees ook:

- Activisten plaatsen busborden bij haltes lijn 73: 'Hand in hand terug naar eigen land'
- Video: dit is wat buschauffeurs op lijn 73 in Ter Apel meemaken (update)
- Kamer: asielbus Ter Apel wordt niet gratis

Meer over dit onderwerp:
TER APEL
Deel dit artikel:

Recent nieuws