VVD: buskaartje 'asielbus' moet kosten beveiliging dekken

© Jos Schuurman/FPS
De Tweede Kamerfractie van de VVD wil dat de buskaartjes voor de zogenoemde 'asielbus' tussen Ter Apel en Emmen een zodanige prijs krijgen, dat de beveiligingskosten ermee worden gedekt.
Dat blijkt uit Kamervragen van Bente Becker en Antoinette Laan-Geselschap, beide lid van de VVD.
Qbuzz zet beveiligers in om buskaartjes te verkopen en reizigers naar de bus te begeleiden. Qbuzz wil zelf niet voor de kosten opdraaien en vindt dat die kosten bij het ministerie van Justitie en Veiligheid liggen.

Toegangsverbod

Een woordvoerder van Kamerlid Becker laat weten liever helemaal geen aparte bus te willen, maar meer te zien in een toegangsverbod voor overlastgevende asielzoekers. 'Nu er toch een pilot met een aparte bus komt, betekent het dat de overlastgever moet betalen voor de extra beveiliging.'
Of álle asielzoekers die van de bus gebruikmaken moeten betalen voor de beveiliging of alleen de overlastgevers, laat de woordvoerder in het midden.

Begrip voor dreiging met sluiting

De VVD zegt begrip te hebben voor de gemeente Westerwolde, dat dreigt het azc te sluiten als er geen volwaardig politiebureau in Ter Apel komt. Overigens stemde diezelfde VVD eind april nog tegen de komst van een volwaardig politiebureau in Ter Apel.
'We bepalen vanuit Den Haag nou eenmaal niet waar wel en geen politiebureau komt. Dat is de verantwoordelijkheid van de regio', zegt de woordvoerder.
'We willen wel dat minister Grapperhaus (CDA) om tafel gaat met regioburgemeester Den Oudsten om te kijken hoe er binnen de Nationale Politie rekening kan worden gehouden met de impact die het landelijke aanmeldcentrum in Ter Apel heeft.'