Stroom uit eb en vloed: bij Lauwersoog kan het

De zeedijk bij Lauwersoog is de ideale plek om stroom op te wekken uit eb en vloed. Dat zegt onderzoeksbureau Humsterland Energie. Het bureau doet onderzoek naar het duurzamer maken van het Lauwersmeergebied.

Maanenergie noemt Walther Walraven van Humsterland Energie het principe waabij uit de stroming van water stroom wordt opgewekt. Walraven: 'Eb en vloed ontstaan door de stand van de maan, vandaar.'

Water door buizen

Humsterland wil over de dijk een buis of enkele buizen leggen. Daar stroomt bij vloed water doorheen naar de achter de dijk gelegen kwelder. Bij eb stroomt het water terug naar zee.

Honderd huishoudens

Door in de buis een turbine aan te leggen kan energie worden opgewekt. Walraven schat dat de stroom die met deze getijde-energie per buis kan worden opgewekt voldoende is voor honderd huishoudens.

In beraad

Humsterland Energie heeft het idee aangedragen bij waterschap Noorderzijlvest, die verantwoordelijk is voor de zeedijk. Het schap heeft het idee in beraad en denkt er pas aan het eind van dit jaar daar meer over te kunnen zeggen.

Meer over dit onderwerp:
LAUWERSOOG
Deel dit artikel:

Recent nieuws