Delfzijl gaat de strijd aan met exotisch onkruid

De reuzenberenklauw.
De reuzenberenklauw. © Jac. Janssen/Flickr (Creative Commons)
De gemeente Delfzijl heeft last van de Japanse Duizendknoop en de Reuzenberenklauw. De planten, die van oorsprong niet in Europa voorkomen, steken op enkele tientallen plekken de kop op.
Ze zorgen voor schade aan wegen en verdringen andere plantensoorten. Daarom gaat de gemeente het exotische onkruid bestrijden.

Andere kant van de wereld

De Reuzenberenklauw komt oorspronkelijk uit Zuidwest-Azië. Het sap van de plant kan pijn doen aan de huid en ogen. Sinds twee jaar is bestrijding van de plant door de EU verplicht.
De Japanse Duizendknoop komt, niet geheel verrassend, uit Japan en groeit snel. Doordat dieren of insecten in Nederland er niet of nauwelijks van eten, verdringt de plant andere plantensoorten.
De rode punten markeren de Japanse Duizendknoop in Delfzijl; de groene de Reuzenberenklauw

Lange adem

Het uitroeien van deze planten duurt lang. Als ze zijn weggehaald, komen ze vaak na een paar weken weer op. Wethouder Jan Menninga (Fractie 2014) verwacht dat Delfzijl er een flinke tijd mee zoet is.
'Het is een zaak van lange adem. Door uitputting en herhaling van bestrijdingsmethoden, zijn de exoten hopelijk na ongeveer vier jaar verdwenen', zegt Menninga. Delfzijl trekt er dit jaar 65.000 euro voor uit.

Milieuvriendelijke bestrijding

De gemeente mag geen chemische bestrijdingsmiddelen meer gebruiken. De planten worden daarom bestreden met heet water, maaien en afvoeren, afsteken en uitsteken en wortelinjectie.
Mensen die de Japanse Duizendknoop of de Reuzenberenklauw zien, kunnen op een interactieve kaart controleren of de gemeente er al van weet. Zo niet, dan kunnen ze dit doorgeven via het Meldpunt Openbare Ruimte.