Coffeeshops twijfelen aan wietexperiment in Groningen

Coffeeshophouders in Stad staan vooralsnog niet te springen om mee te doen aan het landelijke wietexperiment. Burgemeester Peter den Oudsten staat wel positief tegenover de proef.

Het experiment zorgt ervoor dat coffeeshops legale wiet gaan verkopen. De wiet wordt dan geteeld door zogenoemde staatstelers, daarvan komen er maximaal tien.

Met de proef wil het kabinet kijken of legale wiet zorgt voor een afname van de criminaliteit. Ook moet het zorgen voor minder schadelijke stoffen in wiet.

Kwaliteitsverlies en straathandel

De Groninger coffeeshophouders zijn bang dat de kwaliteit van wiet afneemt als ze bij staatstelers wiet moeten kopen. Daaraan gekoppeld denken ze dat de straathandel zal toenemen.

'Als de kwaliteit niet goed is zal er meer op straat verkocht gaan worden', zegt Gerda ('Ik heb geen achternaam') van coffeeshop Retro in Groningen.

Twijfels in grote steden

De vier grote steden in ons land hebben al laten weten niet positief tegenover de proef te staan. Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht hikken aan tegen de voorwaarden van de proef.

Zo is één van de eisen dat alle coffeeshops binnen de gemeente meedoen aan de proef.

Groningen denkt na

Burgemeester Peter den Oudsten (PvdA) van Groningen snap zijn collega's, maar deelt hun mening niet. 'Ik ben iets positiever. Het gaat in die steden om honderden coffeeshops, dat is wat ingewikkelder dan bij ons, Groningen heeft er twaalf.'

Als een gemeente besluit om mee te doen moeten alle coffeeshops dus meedoen. Als een eigenaar niet meedoet moet hij zijn deuren sluiten. 'De grote gemeenten zien daar dus een groot risico in. Ik zie dat hier eerlijk gezegd wat minder.'

Randvoorwaarden

Maar een deel van de spelregels rondom de proef is onlangs duidelijk geworden. Den Oudsten wil pas een 'definitieve mening ' geven als alle randvoorwaarden bekend zijn.

De burgemeester benadrukt dat de coffeeshops geen doorslaggevende stem hebben in het wel of niet uitvoeren van het experiment.

Van illegaal naar legaal

Dat alle coffeeshops mee doen zou het 'allermooist' zijn, zegt Den Oudsten, 'maar het hoeft niet.'

'De basis is natuurlijk perfect: iets wat illegaal is maak je legaal en je sluit de keten. Dat willen we eigenlijk al jaren. Ik zie de argumenten van de coffeeshophouders, maar tegelijkertijd zie ik ook dat er geen enkele aanwijzing is dat de straathandel toeneemt.'

Voor Den Oudsten staat als een paal boven water dat de aangewezen wietproducenten een goed product moeten leveren.

Vervolg

De gemeente Groningen gaat zich de komende tijd samen met de coffeeshophouders buigen over het experiment. In juni sluit de opgave voor de proef.

Lees ook:

- Den Oudsten: 'Wietexperiment in huidige vorm zorgt voor problemen'

Meer over dit onderwerp:
binnenstadgroningen Groningen-Stad GRONINGEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws