NS staakt 28 mei, nog geen duidelijkheid over acties streekvervoer

© Venema Media
Het NS-personeel legt op dinsdag 28 mei de hele dag het werk neer voor een beter pensioen en bevriezing van de AOW-leeftijd. Dat hebben de bonden bekendgemaakt.
Of ook het bus- en treinvervoer van Qbuzz en Arriva in onze provincie plat wordt gelegd, wordt pas begin volgende week duidelijk, zegt vakbondsbestuurder Henri Janssen van FNV Spoor.
'De bonden doen deze week nog een ronde langs het regionale vervoer. Het ziet ernaar uit dat er op verschillende knooppunten gestaakt gaat worden.' Het stadsvervoer in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag gaat zeker de hele dag staken.

Aanslag

Op 18 maart voerden de bonden al pensioenacties. Personeel bij de NS en het stadsvervoer legden toen in de ochtendspits het werk voor 66 minuten neer. Andere acties werden die dag afgebroken na de aanslag in de tram in Utrecht. Onder meer medewerkers van de politie, defensie, douane, marechaussee en ambulances schrapten hun acties. Op 15 mei gaan zij alsnog demonstreren om hun pensioeneisen kracht bij te zetten

Pensioen

De bonden zeggen nu weer actie te gaan voeren omdat er nog altijd geen zicht is op een pensioenakkoord. Eind vorig jaar mislukte het overleg tussen vakbonden, kabinet en werkgevers over pensioenen. De bonden willen dat de AOW-leeftijd wordt bevroren. Mensen met zwaar werk moeten eerder met werken kunnen stoppen..
Behalve in het openbaar vervoer zijn oproepen uitgegaan om in de metaal, de bouw en andere sectoren een dag later het werk neer te leggen.