Kwelders zijn nog altijd niet schoon na containerramp

In de Groningse kustgebieden zijn vijf maanden na de containerramp met de MSC Zoe nog altijd resten te vinden uit de overboord geslagen containers.

'De kwelders zijn redelijk tot goed opgeruimd, maar niet schoon', zegt burgemeester Henk Jan Bolding van de gemeente Het Hogeland woensdagavond na vragen hierover van CDA-raadslid Rudmer Veenwijk.

Inspecties

Rijkswaterstaat heeft met de betrokken gemeenten en grondeigenaren afgesproken de kwelders één keer in de drie weken te inspecteren. Dat loopt anderhalf jaar door, nadat de laatste container is geborgen.

Het afval dat wordt opgevist zal nu wel wat minder worden, omdat de grootste objecten zijn opgeruimd
Edwin de Feijter - woordvoerder Rijkswaterstaat

Dat moment is nog niet bereikt. 'Van de 342 overboord geslagen containers zijn er nu 288 geheel of gedeeltelijk opgeruimd', zegt Bolding. Hoeveel schade de ramp heeft aangericht voor de natuur is op dit moment onderwerp van een langdurig ecologisch onderzoek.

Kleinere schepen

De grote containerschepen zijn inmiddels allemaal gestopt met bergen. In de plaats komen twee relatief kleine bergingsschepen, die zich makkelijker door de smalle vaargeulen kunnen bewegen.

Edwin de Feijter, woordvoerder van Rijkswaterstaat, verwacht dat de operatie nog wel een paar maanden kan duren. 'Het afval dat wordt opgevist zal nu wel wat minder worden, omdat de grootste objecten zijn opgeruimd.'

Gesprek met rederij

De Vereniging van Oevereigenaren en het Zeehondencentrum in Pieterburen hebben een schadeclaim ingediend bij de rederij van de MSC Zoe. Eind mei gaat minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat met het bedrijf om tafel.

De minister behartigt ook de belangen van de vissers die door de containerramp zijn benadeeld. 'We willen niet dat zij lang moeten wachten en dat hen recht wordt gedaan met een schadevergoeding', zegt Bolding.

Geen claim vanuit gemeente

De gemeente Het Hogeland heeft volgens de burgemeester weinig extra kosten gemaakt rond de containerramp: 'Dat zit hem vooral in mensenuren om crisisachtige situaties te bestrijden. Dat zijn reguliere overheidstaken waar we geen claim voor indienen.'

In de nacht van 1 op 2 januari dit jaar verloor de MSC Zoe boven de Waddeneilanden 342 containers. In de dagen en weken daarna spoelden duizenden kilo's afval aan op de Waddeneilanden en de Groningse en Friese vaste wal.

De afhandeling van de gevolgen van de ramp met de MSC valt onder de regie van het Bestuurlijk Wadden Overleg+ (BWO+). Naast Rijkswaterstaat zitten in dit bestuursorgaan onder meer Veligheidsregio Groningen en -Friesland en de Waddengemeenten.

Lees ook:

- Vereniging kustgemeenten wil grotere rol bij afhandeling containerramp
Nasleep containerramp: tot nu toe 2 miljoen kilo afval geborgen

Meer over dit onderwerp:
containerramp UITHUIZEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws