Gemeenten niet tevreden met extra miljoenen jeugdzorg

Het kabinet komt met honderden miljoenen euro's extra over de brug voor jeugdzorg. Gemeenten in Groningen zien het bedrag als druppel op een gloeiende plaat. 'Dit is nog niet eens de helft van wat wij nodig hebben.'

Dat zegt locoburgemeester Johan Hamster van Stadskanaal, die namens alle Groningse gemeenten spreekt op het gebied van jeugdzorg.

Groningse gemeenten klagen steen en been dat ze het met de huidige bedragen niet redden. 'Het bedrag dat nu wordt aangeboden komt niet eens in de buurt van genoeg', meent Hamster.

Open brief

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) stuurde een open brief aan het kabinet, waarin de gemeenten aangeven niet langer op te willen draaien voor de extra kosten van de jeugdzorg en de gemeentelijke gezondheidszorg.

Geen gehoor

'Dit is wat de minister al een paar weken op tafel heeft liggen. Er is geen gehoor gegeven aan onze brief', gaat Hamster verder.

Voor dit jaar komt er ruim 300 miljoen euro beschikbaar. Daarna wordt er enkele jaren steeds ruim 200 miljoen euro uitgetrokken, meldden bronnen in Den Haag na een noodkreet van de VNG.

Opschalen

De VNG is niet van plan om het hier bij te laten. 'We moeten de politiek harder aanpakken en meer bespelen. We hebben geen miljoenen nodig, maar een miljard', besluit Hamster.

Lees ook:

- Gemeenten doen beroep op Rijk voor kosten jeugdzorg: 'De rek is er echt wel uit'

Meer over dit onderwerp:
zorg GRONINGEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws